januari 25, 2017 Daniëlle Borkent

Inspiratiesessie Positief klimaat voor gepersonaliseerd leren

Op 9 maart 2017 vindt het docentencongres van Leerling 2020 plaats in Hilversum. Meld je aan via deze link. Deelname is gratis.

Een van de programma-onderdelen zijn inspiratiesessies. Vandaag de inspiratiesessie Positief klimaat voor gepersonaliseerd leren uitgelicht.

Inhoud

Gepersonaliseerd leren balanceert vaak tussen warme voorstanders en kritische collega’s die wat op afstand blijven. Dat is begrijpelijk, want het vraagt nogal wat van een docent om maatwerk te leveren in de klas, van je visie op onderwijs en het aanleren van nieuwe vaardigheden.

Behalve deskundigheidsbevordering en gewoon ook lef kan het dan enorm helpen als er op school een klimaat ontstaat van positieve aandacht voor elkaar. Noem het een pedagogiek van zien, een pedagogiek van vertrouwen misschien wel.

Positive Behavior Support (PBS) is een schoolbrede aanpak die kan helpen om vanuit heldere (gedrags)verwachtingen te bouwen aan zo’n positief leef- en leerklimaat. Waar door alle lagen van de organisatie heen de vraag centraal komt te staan: ‘Wat heb jij nodig om verder te komen?’

In deze inspiratiesessie meanderen we heen en weer tussen de theoretische uitgangspunten van PBS en vooral veel inspirerende voorbeelden van de kracht van een positieve benadering in de praktijk. Want juist voorbeelden helpen je om de smaak te pakken te krijgen en te zien of PBS het vuur van gepersonaliseerde leren op je school aan kan wakkeren. En wie weet raak je ook zelf nog meer in vuur en vlam!

Spreker: Pim Kalkman

Tagged: