februari 20, 2017 Daniëlle Borkent

Werkconferentie Curriculumbewustzijn

Leerling 2020 organiseert op 12 april de werkconferentie Curriculumbewustzijn op CSV Het Perron in Veenendaal. Meld je aan voor de werkconferentie via het aanmeldformulier.

Curriculumbewustzijn is de basis voor het toepassen van gepersonaliseerd leren. Maar hoe word je curriculumbewust? Tijdens deze werkconferentie kies je een workshop die aansluit op de kennis die je al hebt over het curriculum en leerlijnen. In de workshop ga je aan de slag met een opdracht, waarbij je wordt begeleid door experts. Natuurlijk is er ook aandacht voor de benodigde theorie.

De experts zijn actieve docenten op dit thema maar ook experts van SLO en Onderwijs 2032. Wil jij je verder ontwikkelen op het gebied van curriculumbewustzijn en daadwerkelijk aan de slag met leerlijnen en leerdoelen? Dan is dit de juiste middag om aan deel te nemen!

Programma

14.30-15.00 uur Inloop

15.00-15.30 uur Opening, welkom

15.30-17.00 uur Keuze uit 3 verschillende workshops

17.00-17.15 uur Pauze

17.15-18.15 uur Rondetafelgesprekken

18:15-19:00 uur Gezamenlijke maaltijd

Workshops

Workshop 1 door Herman Rigter

Herken je de druk om de methode uit te krijgen en wil je eens met andere ogen naar je programma kijken? Wil je weleens wat anders in de klas doen maar zie je de ruimte daarvoor nog niet? Kies dan voor workshop 1.

Je richt je op de vraag ‘Wat gaat er geleerd worden?’ en je gaat op zoek naar ruimte in je huidige onderwijsprogramma. Je gaat praktisch aan de slag en ervaart hoe je vanuit een leerdoel werkt naar een les. Neem daarvoor je methode, handleiding en device mee!

Workshop 2 door Ilse Gmelig

Heb je gehoord over leerdoeldenken en weet je nog niet hoe je dit kunt vormgeven? Denk je eraan je methode los te laten en zelf materiaal te verzamelen, aan te passen of te ontwikkelen? Wil je aan de slag met doorlopende leerlijnen van onder- naar bovenbouw? Of wil je meer differentiëren? Kies dan voor workshop 2.

Je richt je op de vragen ‘Wat gaat er geleerd worden’ en ‘Waarmee kan er geleerd worden?’. Je krijgt inzicht hoe je een doorlopende leerlijn op basis van (vakoverstijgende) leerdoelen of vaardigheden kunt opbouwen en je oriënteert je op verschillende leermaterialen. Je ontwerpt en ontwikkelt direct een stukje van een lessenserie. Neem een idee voor een onderwerp én een device mee!

Workshop 3 door SLO

Heb je al antwoord op de vragen die worden behandeld in workshop 1 en 2? Wil je aan de slag met het formuleren van leerdoelen los van de methode en leerdoelenkaarten? Wil je leerlingen meer eigen verantwoordelijkheid geven in hun leerproces? Kies dan voor workshop 3.

Je richt je op de vragen ‘Waar moet je opletten bij het zelf formuleren van leerdoelen?’ en ‘Hoe kan je leerlingen begeleiden in het leerproces?’. Je krijgt inzicht in waar een geformuleerd leerdoel aan moet voldoen en je gaat aan de slag met het zelf formuleren van leerdoelen en het vertalen van leerdoelen voor leerlingen.

Rondetafelgesprekken

  • Kies een rondetafelgesprek met SLO voor inhoudelijke vragen over het curriculum
  • Kies een rondetafelgesprek met Onderwijs 2032 voor tips om met je team in gesprek te gaan over curriculumbewustzijn
  • Kies een rondetafelgesprek met een docent voor praktische voorbeelden van curriculumbewust werken

 

Aanmelden voor deze werkconferentie kan via deze link en je deelname hieraan kun je registreren in het lerarenregister.

Tagged: