oktober 26, 2015 Daniëlle Borkent

Uitgelicht: Geluidsapp classmonster

Bij de eerstejaars vmbo kader op het Munnikenheide College in Etten-Leur gebruikt docent Margo van den Broek de geluidsapp: classmonster.

Het doel van deze app is dat je als docent minder bezig bent met het managen van het geluidsniveau in de klas. De app werkt als volgt:
• De eerste stap is dat je de app aanzet. Je kunt zelf instellen hoe hoog de sensitiviteit van de sensor is (met andere woorden hoeveel geluid mogen de leerlingen maken).
• Via het beeldscherm op het startboard zie je een smiley. Deze smiley is blij en geel als het geluidsniveau goed is en verdrietig en   rood wanneer het geluidsniveau te hoog is. Margo projecteert de app op het digibord. Je kunt uit zes verschillende monsters kiezen. Margo laat vaak een van de leerlingen kiezen welk monster die dag wordt gebruikt.
• Als leerlingen goed hun best doen verdient de klas hartjes. Je kunt als docent zelf instellen hoeveel hartjes je vol wilt hebben voor in beeld komt wat een eventuele beloning is of je stelt in hoe lang het stil moet zijn voor een hartje vol is.

Margo is de app voor het eerst gaan gebruiken in de les rekenen op het moment dat de leerlingen zelfstandig aan het werk gingen. Inmiddels wordt de app ook gebruikt bij andere lessen. Margo is zeer tevreden over de app. “Als ik bijvoorbeeld tijdens de les even met een leerling op de gang praat, kan ik achteraf aan de hartjes in de app zien of de leerlingen een beetje stil zijn geweest. Ook spreken de leerlingen elkaar er op aan wanneer het geluidsniveau te hoog is”.

De app classmonter is geschikt voor Android en Apple.

Tagged: