Een digitale tijdlijn? Die maakt de leerling zelf.

Eva-Madou Gerrits is docent Nederlands op de Van der Capellen SG in Zwolle. Voor 5 havo bedacht ze samen met twee collega’s iets bijzonders: leerlingen maken zelf met de tool Sutori een interactieve tijdlijn van de Nederlandse literatuurgeschiedenis. “Ze leren beter als ze het zelf doen, dan wanneer ik het allemaal voor ze oplepel.”

Een digitaal portfolie: waar begin je?

Docenten Bart Lukassen en Gerben de Groot van het Ichthus College vroegen zich af hoe ze waardevolle informatie van en over leerlingen overzichtelijk konden verzamelen in een digitaal portfolio. Dit leidde tot een uitgebreide zoektocht van één school, via het gehele bestuur tot een Europese aanbesteding. Hoe kwamen ze tot een keuze?

Wiskunde in 80 vaardigheden

Wiskundedocenten Sietse Rooks en Alex Philipse van het Drachtster Lyceum hebben de leerlijn opgedeeld in ongeveer 80 vaardigheden waarmee de leerlingen punten kunnen verdienen. “Het initiatief ligt bij de leerlingen.”

PLICHTMATIG

Sietse Rooks merkte dat zijn leerlingen vaak veel meer in huis hadden dan ze in toetsen lieten zien. Ook zag hij dat de leerlingen weinig inzicht in hun eigen vaardigheden hadden, ook niet in hun verbeterpunten. Alex Philipse vult aan: “Ze waren plichtmatig bezig om elk hoofdstuk van het wiskundeboek af te lopen om daarna het geleerde zo snel mogelijk weer te vergeten. Maar het is juist belangrijk om die kennis paraat te houden. Het zijn bouwstenen voor de rest van de stof.”

Docentencongres 2017: een speurtocht naar de mogelijkheden

Het docentencongres over gepersonaliseerd leren op 9 maart in Hilversum was op twee manieren een speurtocht. Vanwege de festivalopzet met blokkenschema en een groot aanbod kon je je eigen route kiezen. Daarnaast wilden veel docenten antwoord vinden op de vraag: hoe ga ik gepersonaliseerd lesgeven? Lees het hele bericht.

Kickstarter Socrative

Spelenderwijs het kennisniveau van je leerlingen bepalen? Dat kan, met Socrative! Socrative is een goed voorbeeld hoe gamification het onderwijs kan verrijken en hoe mobiele telefoons en tablets een activerende rol kunnen hebben. In deze Kickstarter leren we je hoe je een Socrative quiz maakt met verschillende vraagvormen en hoe leerlingen door middel van een Ruimteschip Game hun kennis kunnen toetsen.

 

Kijk naar hoe ik in de klas presteer in plaats van op een toets

“Goede communicatie en begeleiding van een vertrouwenspersoon op school.” “Weg met de hokjes vmbo, havo, vwo.” En: “Hoe geweldig zou het zijn als we geen cijfers hebben?” Zomaar enkele uitspraken van aanwezige leerlingen tijdens de bijeenkomst ‘Schoolleiders voor de toekomst’. Een ideaal moment om eens aan leerlingen te vragen: wat wil jij veranderen aan het onderwijs? Lees verder.