Routekaart veranderaanpak: visie

In deze fase bepaal je als school, team, docent of schoolleider waar je met je onderwijs op de korte en/of lange termijn heen wilt. Wat is de urgentie, welke verandering is daarvoor nodig en waar streef je dus naar?

Het is aan te raden te beginnen bij het vormen van een visie. Als je weet waarom je iets doet en wat je doel is, kan dat helpen bij alle fases van een veranderproces.

Wat doen scholen om hun visie vast te stellen?

Voorbeelden van scholen

  • Het OSG Echnaton werkte al een tijd met ict-tools maar had hiervoor geen duidelijke visie. De school zette de visieversneller van Kennisnet in als hulpmiddel voor het formuleren van de visie. Lees hier hun ervaring.
  • Dr Nassau College vertelt over hoe ze hun visie hebben vormgegeven. Op basis van ervaringen komen ze met tips voor het in gang zetten van een veranderingsproces, namelijk:

- Creëer een gevoel van urgentie

- Roep externe (verander)kennis in

- Maak medewerkers vrij

- Betrek ouders

- Kijk buiten de eigen school

  • Op het Eemsdelta college Eelwerd hebben ze een visie gevormd door gezamenlijk met collega’s de waarden te bepalen. Hoe je met je collega’s tot een visie komt. Het Eemsdeltacollege Eelwerd ontwikkelde hun visie door met het team.

Wat zeggen docenten/schoolleiders? 

Wiskundedocent Thijs: “Door de tijd te nemen om te sleutelen aan een gedeelde visie, kon daarna krachtig worden doorgepakt om tot een vorm en invulling te komen.” Die werden al vrij snel gevonden in het Zweedse Kunsskapskolan. Op basis daarvan zijn we gaan kijken in Zweden en hebben we de Nederlandse organisatie in huis gehaald om meer te vertellen. (lees hier meer over bij de verandervraag ‘waarom zou ik het anders doen’)

Docent Katja: “Wij zijn begonnen om vanuit een visie te denken. Waar willen we naartoe? Na een oproep hebben enthousiaste collega’s zich aangemeld om mee te denken over de visie en het delen van die visie. We toetsen onze visie steeds aan alles wat we doen. We vragen elkaar is dit wat we willen? Zijn we goed bezig? Herkennen we ons hier nog in?” (lees hier meer over de verandervraag ‘hoe zorg je voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid en aanpak’)

Meer weten?

  • Jan Rotmans vertelt in deze presentatie waarom veranderingen noodzakelijk zijn.