Collega’s betrekken bij een verandering

Reinier Gruijters is docent op het Amadeus Lyceum en deed mee aan het Veranderkrachttraject van Leerling 2020. “Waar ik eerder mijn ideeën individueel uitwerkte en pas als het af was presenteerde, ga ik nu bij de start van een idee op zoek naar aansluiting.”

Collega’s meenemen

Tijdens bijeenkomsten van het leerlab Leerling eigenaar eigen leerproces merkte Reinier dat deelnemers van andere scholen veel sneller resultaten behaalden dan hijzelf. Het lukte hem niet om zijn collega’s mee te nemen in de verandering die hij voor ogen had. Daarom besloot hij zich aan te melden voor het eerste traject Veranderkracht van Leerling 2020, wat in 2016 van start ging.

Verwachting

Het leerlab van Reinier ontwikkelde rubrics. Hij presenteerde deze tijdens een studiedag en legde er een set van op school neer. Zijn verwachting was dat de schoolleiding aan verschillende secties de opdracht zou geven om de rubrics te implementeren in het lesprogramma. Maar dat gebeurde niet. Er waren slechts enkele geïnteresseerden.

Moedeloos

Reinier: “Toen het enthousiasme uitbleef, raakte ik eigenlijk in een impasse. Ik werd er een beetje moedeloos van: waarom ziet niet iedereen hoe waardevol dit is? De coach van het Veranderkrachttraject zette me weer aan het werk: door gericht vragen te stellen en mij niet te sparen zag ik dat ik teveel alleen wilde doen, en daarbij vergat om mensen mee te nemen. Door de coaching begreep ik dat ik van meet af aan draagvlak moet creëren en mensen erbij moet betrekken.”

Herkenning

Het Veranderkrachttraject bestaat uit vier groepsbijeenkomsten en vier keer individuele coaching. “De bijeenkomsten met de groep riepen vooral herkenning op. Iedereen was bezig met het bewerkstelligen van een verandering op zijn of haar school en we liepen daarbij allemaal tegen bepaalde zaken aan. Er was ruimte om tips uit te wisselen.”

Persoonlijke ontwikkeling

Ook kwam Reinier erachter welke competenties hij moest ontwikkelen om vooruit te komen en kreeg hij meer inzicht in zijn eigen handelen. “Het was voor mij een goede gelegenheid om aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken. Ik heb me gefocust op de competenties samenwerken en communicatie. Ik heb geleerd om momenten te herkennen. Waar ik eerder mijn ideeën individueel uitwerkte en pas als het af was presenteerde, ga ik nu bij de start van een idee op zoek naar aansluiting bij andere initiatieven binnen de school of betrek ik actief collega’s.

Gesprek met schoolleiding

Daarnaast heeft Reinier een gesprek met de conrector over de rubrics geïnitieerd. “Ik heb haar verteld over mogelijke toepassingen en samen hebben we een plan gemaakt hoe we dit binnen de school kunnen verspreiden.”

Lid geworden

Reinier is lid geworden van de werkgroep mentoraats curriculum waar hij de rubrics heeft gepresenteerd en een oproep heeft gedaan wie met hem lessen wil ontwikkelen rondom deze vaardigheden. “Op dit moment zijn we met een club van drie mensen bezig met de uitwerking daarvan. Mijn belangrijkste les is om een lange adem te hebben, draagvlak te vinden en vooral vertrouwen te houden in datgene wat je aan het doen bent.”

Meer over het Veranderkrachttraject.

Meer lezen over draagkracht creëren

 

Wil je ook betrokkenen meenemen in een verandering in je school? Bekijk dan deze tips uit de routekaart veranderaanpak of bekijk alle fases uit het veranderproces.


 
 

Comments are closed.