De opleiding van paralympisch sporter 2016

Liesette Bruinsma, vijfvoudig paralympisch medaillewinnaar en sinds 21 december 2016 paralympisch sporter van het jaar, vertelt over het gepersonaliseerd onderwijs op haar school: het TAlentcollege OSG Sevenwolden.

NOC*NSF Sportgala

Onderwijs en topsport

Ondanks dat Liesette Bruinsma pas 16 jaar is, won zij afgelopen zomer in Rio de Janeiro tweemaal goud, eenmaal zilver en tweemaal brons. Haar school maakt deel uit van de Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport (LOOT). Bekijk ook het interview met haar docentbegeleider, Alex de Lange, over de bijzondere wijze van lesgeven op deze school. Wij vroegen Liesette hoe het gepersonaliseerde onderwijs haar geholpen heeft op de weg naar Olympisch goud.

Was het zwemmen altijd al meer dan een hobby?

“Nee, eigenlijk niet. Eerst zwom ik omdat ik het leuk vond. Later kwam het besef dat het zwemmen meer kon worden dan een hobby. Toen begon ik te dromen. Mijn doel werd deelname aan de Spelen in Tokyo in 2020. Uiteindelijk lukte dit al vier jaar eerder en stond ik afgelopen zomer in Rio!”

Wat voor indruk hebben de Spelen op jou gemaakt?

“Rio heeft al mijn verwachtingen overtroffen! Om dat goed te begrijpen, moet je het zelf meegemaakt hebben. Na al het harde werken en trainen gaf het een onbeschrijfelijk gevoel in een vol stadion een gouden medaille te ontvangen. Vooral de 200 meter wisselslag zal mij bijblijven. In de laatste 100 meter lukt het mij, na een grote achterstand te hebben opgelopen, iedereen in te halen!”

Trainen voor de Olympische Spelen kost veel tijd en inspanning. Hoe zorgt het OSG Sevenwolden ervoor dat jij jouw zwemcarrière kunt combineren met school?

“Op school heb ik geen vast lesrooster. De tijden waarop ik naar school ga, stem ik af met mijn studiecoach. Omdat trainingen en wedstrijden veel energie kosten, heb ik met mijn studiecoach afgesproken dat ik naar huis ga wanneer ik moe ben en dat ik doorwerk wanneer ik mij goed voel. Zo hoef ik bijvoorbeeld maandag niet te komen, omdat ik aankomend weekend een wedstrijd heb. Sport is voor mij heel belangrijk, maar ik wil ook graag mijn schooldiploma halen.”

Dus jij bepaalt wanneer je leert?

“Eigenlijk wel. We hebben geen standaard lessen. Alle topsportleerlingen zitten in hetzelfde lokaal en weten precies wat ze voor elk vak moeten doen. De vakdocenten komen een paar uur per week naar dit lokaal om ons uitleg te geven en ons te begeleiden. Hierbij is ook veel ruimte voor persoonlijke begeleiding. We doen al het werk op school, zodat we geen huiswerk hebben.”

Is het altijd makkelijk om zelfstandig aan het werk te zijn?

“Het vergt wel discipline. Gelukkig ontbreekt het topsporters daar niet aan. Het is onze eigen verantwoordelijkheid om het diploma te halen. Topsportleerlingen weten dat ze niet naar school gaan voor hun ouders of docenten, maar voor henzelf. Wanneer leerlingen dat inzien, kan iedereen dit type onderwijs volgen.”

Helpt ict jou op school?

“Ik gebruik een laptop met spraaksoftware en brailleschrift. Door mijn oogziekte luister ik vaak naar teksten. Daarbij hoor ik niet of een woord met een ‘d’ of ‘t’ wordt geschreven. Wanneer ik hierover twijfel, kan ik de letters in braille laten verschijnen, waardoor ik weet wat er staat.”

Hoe zien de komende jaren voor jou eruit?

“Mijn eindexamen spreid ik over een aantal jaren uit. In 2019 hoop ik dan mijn laatste examen te doen. Het jaar daarop zijn de Spelen in Tokyo. Naast het zwemmen wil ik graag naar de universiteit. Al heb ik nog geen idee welke studie ik wil gaan doen.”

,

Comments are closed.