Digitale tools inzetten om leerlingen te motiveren

De vraag waar het leerlab Digitale didactiek zich over buigt, is: Hoe kan ict activerende en motiverende didactiek stimuleren? Om antwoord op die vraag te kunnen geven, vroeg het leerlab Kennisnet om bronnenonderzoek te doen naar hoe je als docent leerlingen kunt motiveren. Uit dat onderzoek kwamen sowieso de drie basisbehoeften naar voren, waar aan voldaan moet zijn, willen leerlingen effectief kunnen leren. Daarnaast leverde het een overzicht op met verschillende manieren om leerlingen te motiveren. Op basis van die lijst is gekeken met welke digitale tools je die manieren om te motiveren, kunt realiseren. In dit overzicht geven we een aanzet. Natuurlijk zijn er nog veel meer tools die je hiervoor kunt inzetten. Gebruik jij een digitale tool om motivatie te stimuleren, voeg ‘m dan onder aan dit bericht toe, eventueel met een toelichting.

Posters

Download hieronder een A4- of A2-poster om te gebruiken voor je lessen of op te hangen in de docentenkamer. Poster met klikbare links naar kickstarters en tools

A4-poster

A2-poster

, ,

Reacties4

 1. Hanneke november 29, 2017 at 9:02 pm #

  Kunnen we dit bronnenonderzoek ook ergens inzien?

  • Danielle B. november 30, 2017 at 8:06 am #

   Dag Hanneke,

   We gaan het voor je navragen. Je ontvangt zsm een reactie.

   Hartelijke groet,
   Daniëlle

  • Danielle B. december 14, 2017 at 8:19 am #

   Dag Hanneke,

   Excuses voor de late reactie. Ik heb inmiddels een paar bestanden ontvangen. Wanneer je een mailtje stuurt naar leerling2020@schoolinfo.nl ovv bronnenonderzoek (mail voor Daniëlle B.) dan stuur ik je de bestanden op.

   hartelijke groet,

   Daniëlle

 2. M. Ringenaldus juni 1, 2016 at 12:30 pm #

  BookWidgets sluit aan bij bijna alle 10 manieren om te motiveren. Zie ook http://www.bookwidgets.com. BookWidgets is erg veelzijdig en biedt ook de mogelijkheid om leerlingen feedback te geven. Ook kun je eenvoudig per leerling en per klas zien hoe er is gepresteerd zodat je gericht kunt bijsturen. BookWidgets is de ‘missing link’ voor elke onderwijsprofessional.