Dit vinden leerlingen van hun onderwijs

Wat vinden leerlingen van hun onderwijs? Hoe leren zij het liefst? In het kader van Leerling 2020 gaven 626 leerlingen hun mening over het onderwijs op hun school. Bekijk de infographic inclusief voorbeelden vanuit scholen.

Ideeën van leerlingen

Het doel van het onderzoek was van leerlingen te horen hoe zij tegen het onderwijs aankijken en welke tips en ideeën zij zelf hebben om het onderwijs te verbeteren. Leerlingen gaven hun mening over 4 thema’s: differentiëren, leren met ict, toetsen en cijfers en leerdoelen en lesstof.

Direct aan de slag

Het onderzoek laat niet alleen zien hoe leerlingen over hun onderwijs denken, maar biedt ook praktische handvatten voor docenten. Er staan namelijk allerlei praktijkvoorbeelden van scholen in, zodat je direct aan de slag kunt met de input van de leerlingen. Zo gaf een van de leerlingen als tip om leerlingen onderzoek te laten doen vanuit een zelfgekozen invalshoek. Op X11 werken leerlingen op deze manier door middel van leervragen.

Meer invloed

Wat zeggen leerlingen dan over deze thema’s? 58% van de leerlingen wil meer invloed hebben op hoe hij/zij leren in de klas. Een leerling zegt hierover: “Ik zou graag zelf mijn uren inplannen, want voor veel vakken heb ik minder uren nodig dan in het rooster staat.” Ook kan meer dan de helft van de leerlingen niet zelf bepalen hoe ze laten zien dat ze de stof beheersen.

Devices én boeken

Bijna 60% van de leerlingen vindt dat er meer ict gebruikt mag worden op hun school, maar de boeken mogen blijven. Ict zorgt voor nieuwe mogelijkheden om te leren. Docenten kunnen bijvoorbeeld “zien wat je aan het doen bent en geven dan feedback”. Docenten krijgen van leerlingen een krappe voldoende voor hun ict-gebruik in de les, een 6,1. Ook geven leerlingen aan dat afleiding door social media een serieus issue is.

Meer lezen

, ,

Comments are closed.