Een digitaal portfolio voor kunstonderwijs

Het IVKO gebruikt een digitaal portfolio om de groei van leerlingen in het kunstonderwijs zichtbaar te maken. “Het is onze eigen digitale expositieruimte.”

Bekijk de video.

Digitale expositieruimte

Het IVKO is een kunstvakschool. Leerlingen halen een regulier diploma, maar worden ondertussen ook voorbereid op een kunstopleiding. Leerlingen besteden een groot deel van de dag aan hun kunstvakken. Directeur Kim Wannet: “Leerlingen maken veel kunstwerken: theaterproducties, beeldende werken, virtual reality schilderijen. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen dat werk kunnen laten zien aan hun ouders, of bij vervolgopleidingen. Het is onze eigen digitale expositieruimte.”

Domeinen

Doordat de focus ligt op de kunstvakken, hebben leerlingen minder tijd voor de reguliere vakken. Om leerlingen op maat te begeleiden werkt het IVKO met domeinen. Leerlingen van meerdere jaarlagen zitten door elkaar en soms worden op één domein tegelijkertijd meerdere vakken gegeven. Omdat leerlingen minder uren besteden aan de reguliere vakken dan gebruikelijk, is maatwerk voor leerlingen de basis van het onderwijs. Voorafgaand aan elke les denken docenten na over wat elke leerling nodig heeft. Projectleider Kees Lazonder: “We waren op zoek naar gereedschap om het docenten hier makkelijker bij te maken.”

2 wensen

De school startte de zoektocht naar een digitaal portfolio vanuit 2 wensen:

  • Kunstdocenten zochten naar een platform waarop leerlingen hun kunstwerken kunnen delen met docenten en medeleerlingen en hun groei zichtbaar kunnen maken;
  • Reguliere vakdocenten zochten naar een manier om in de domeinen vakoverstijgende opdrachten toe te kennen aan individuele leerlingen.

Het portfolio ‘Leerpodium’ vervulde beide wensen. Docenten kunnen hierin per individuele leerling opdrachten uitzetten. Leerlingen kunnen feedback geven op elkaars werk, of het werk laten beoordelen door de docent, hun ouders of experts van buiten. Leerlingen zijn zelf eigenaar van het portfolio: zij bepalen welk werk ze willen publiceren.

Reflectie

Docent dans Maureen Gefkens geeft vaak reflectie-opdrachten. “Ik plaats er filmpjes bij, zodat ze het zelf kunnen zien en daarop kunnen reflecteren. Wat heb je gedaan, hoe heb je het gedaan?” Leerling Sophie: “Het is leuk om te zien wat je allemaal hebt gemaakt en hoe je vooruit bent gegaan.” Ook is het praktisch. Leerling Josephine: “Het is een pakket met leerwerk waar je alles in kan doen. Eigenlijk zou het bij alle vakken fijn zijn.” Leerling Lindsey: “Ik moet een uur reizen naar school. Om al je boeken te pakken in een tram is niet bepaald handig.”

Vervolgopleiding

Leerlingen gebruiken het portfolio niet alleen voor hun werk op school, ze nemen het ook mee naar gesprekken voor de vervolgopleiding. Drama- en mimedocent Geert van den Berg: “Ze kunnen zo hun eigen visitekaartje ontwikkelen voor bijvoorbeeld een intakegesprek. Dit is iets waar leerlingen al tijden om vroegen.”

Leren van fouten

Bij de implementatie van Leerpodium leerde het IVKO van eerder gemaakte fouten. Kees: “In een eerder experiment probeerden we schoolbreed een nieuw systeem in te voeren. En ondanks het draagvlak bij bijna alle docenten, liep dit project fout. We hadden ons niet goed voorbereid op de grootschalige organisatorische gevolgen van dat systeem.” Leerpodium werd daarom eerst in de kunstsectie en de sectie Nederlands getest en verder gestroomlijnd. De andere secties haken stap voor stap aan.

Niet voor niets

Kim: “De eerdere mislukking heeft veel geld, tijd en vooral energie van het team gevraagd. Toch was het niet voor niets. Door dit traject samen te doorlopen, hebben we als team weer scherper in beeld gekregen waar we voor staan en wat we zouden willen. Het succes van Leerpodium is geworteld in de eerdere mislukking.”

Het IVKO neemt deel aan het leerlab Person@lize.

Meer over digitale portfolio’s

In 10 stappen naar een ict-applicatie voor jouw school

Hoe maak je als school een keuze voor een digitaal leerplatform, toetsapplicatie of digitaal portfolio? Op basis van de ervaringen van scholen uit de leerlabs maakte Schoolinfo een stappenplan, dat jou als school helpt om een keuze te maken.

Wil je ook evalueren over een verandering in je school? Bekijk dan deze tips uit de routekaart veranderaanpak of bekijk alle fases uit het veranderproces.

 

,

Comments are closed.