Een nieuwe invulling voor de vergadermiddag

Op het Scala College geven docenten een nieuwe invulling aan de vaste vergadermiddag. Lees hoe deze ontwikkelmiddag uitpakt. “We zetten woorden direct om in daden.”

Eén plus één

“Tijdens een teamvergadering namen we het besluit om intensief aan de slag te gaan met onderwijsvernieuwing”, vertelt docent Nederlands Jantina Juffer. “Zo kwamen we op het idee van een constructie- ofwel ontwikkelmiddag. Collega’s konden zich aanmelden voor de constructiegroep die zich richt op het ontwikkelen van onder andere nieuwe onderwijsconcepten en leerlijnen.” Astrid Klijmij, docent aardrijkskunde en medeorganisator van de ontwikkelmiddag, vertelt:“Het was meteen een mooie invulling van het vaste vergadermoment op dinsdag. Er was een hoop onvrede over de vergadercultuur. Nu zetten we detijd die we toch al met elkaar doorbrachten effectiever in.”

Samen sterker

“We zetten woorden direct om in daden”, vertelt Jantina. “Er zijn in korte tijd al mooie projecten tot standgekomen, zonder dat ik een zware werkdruk heb ervaren.” Dankzij de ontwikkelmiddag ontstaat er een kruisbestuiving tussen schoolvakken en vakdocenten. Iedereen stapt van zijn eiland af, leert van elkaar en is beter op de hoogte van wie wat doet. Astrid: “Je voelt je meer betrokken bij de school en hebt een hechtere band met je collega’s. We professionaliseren en leren samen, dat gaat gemakkelijker in een groep dan individueel.”

Doen op dinsdag

De constructiegroep komt om de week op dinsdagmiddag bij elkaar van 14.30 tot 16.30 uur en start gezamenlijk aan de hand van een voorbeeld of praktische vraag. Daarna worden er afspraken gemaakt voor de middag. Als bijvoorbeeld een docent Nederlands en een docent natuurkunde iets willen bespreken, dan wordt er een tijdstip vastgelegd. Vaak gaan de docenten daarna in clusters van talen, gammavakken en bètavakken uiteen en werken ze aan lessen en opdrachten. Aan het eind van de middag komt iedereen weer bij elkaar voor ‘de half 5 pitch’ waar een leuke ontwikkeling wordt gedeeld.

Gemotiveerde leerlingen

“De leerlingen profiteren er ook van”, aldus Astrid. “Hun leerproces komt in een stroomversnelling doordat wij zaken beter op elkaar afstemmen.” De sectie Nederlands gebruikte het afgelopen jaar de leerlingen in vwo 5 als proefkonijn. Zij kregen meer keuze in het aantal lessen, de invulling van lesuren, het onderwerp waarmee gewerkt werd en de aansluiting bij andere vakken. Jantina: “Ons motto binnen de samenwerking is dat een leerling school niet alleen met een diploma verlaat, maar ook persoonlijke groei heeft doorgemaakt. We willen ze motiveren.”

Projecten waar Jantina en Astrid zich over hebben gebogen zijn:

Stadswijken: leerlingen konden zelf de route in hun Programma van Toetsing en Afsluiting bepalen. Een samenwerking tussen de vakken geschiedenis en maatschappijwetenschappen en aardrijkskunde.
– Geen spreekbeurt maar een speech: samenwerking klassieke talen (klassieke retorica) en Nederlands.
Vakoverstijgende PO schrijfvaardigheid: de leerlingen kregen vrije keuze voor de inhoud van de te schrijven teksten. Hierdoor konden leerlingen schrijfopdrachten bij andere vakken zoals natuurkunde of ckv gebruiken voor hun schrijfvaardigheid Nederlands.
– Verdiepende cursus middeleeuwse handschriften: voor de leerling die iets extra’s wil.

Onderwijsvernieuwing

Ze zijn begonnen met een groep van ongeveer vijftien enthousiaste docenten, in de hoop dat het enthousiasme aanstekelijk zou werken. Jantina: “Dat is wat mij betreft gelukt, al is er bij sommigen nog enige scepsis. Ik vond het in het begin ook spannend. Doen de leerlingen het wel zoals wij het voor ogen hebben? Kunnen ze met keuzevrijheid omgaan? Kan ik zelf alle veranderingen bijbenen? Nu zie ik vooral wat het oplevert en ben ik geïnspireerd.”

Het Scala College neemt deel aan het leerlab Professionalisering met docenten.

Meer lezen over professionalisering

 

Wil je ook aan de slag met een verandering in je school? Bekijk dan deze tips uit de routekaart veranderaanpak of bekijk alle fases uit het veranderproces.

 

,

Comments are closed.