“Eén toets ‘fits all’ is niet meer houdbaar”

Het Hooghuis locatie het Mondriaan College is bezig met een pilot formatief toetsen. Beleidsmedewerker Linda le Grand: “We zijn nog volop in ontwikkeling, maar er zijn al mooie initiatieven ontstaan.” Waaronder een website over formatief toetsen.

Maatwerkuren

“Met formatief toetsen bedoelen we: toetsen gedurende het leerproces om als leerling en docent vast te stellen waar de leerling staat en samen te bepalen wat de volgende stap is. Om zo leerlingen meer ‘op maat’ te kunnen bedienen”, legt Linda uit. Vanuit die wens is het Mondriaan College onder andere gestart met maatwerkuren, waaraan leerlingen op basis van interesse kunnen deelnemen. “Vooral bij Frans, Duits en Nederlands zijn we al vrij ver, maar ook docenten van andere vakken gaan aan de slag met formatief werken.”

Flexibiliteit

Daarnaast biedt de school binnen sommige vakken (met name Frans en Duits) meer flexibiliteit aan. Zowel in niveau als in tempo. In beide gevallen zijn leerlingen binnen een klas niet altijd met hetzelfde bezig. En is het dus minder makkelijk voor zowel de leerling zelf als voor de docent zicht te houden op de voortgang. “Om op het netvlies te houden wat leerlingen en docenten doen, kijken we welke instrumenten daarvoor nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan volgsystemen.”

Website

Om de kennis en vaardigheden van docenten te verbreden heeft Het Hooghuis een website over Interactief oefenen/formatief toetsen ontwikkeld. Op deze website kunnen docenten meer leren over de verschillende methoden van formatief toetsen. Maar je vindt er ook onderzoeksrapporten en leest hoe de inzet van ict je bij het formatief leren kan ondersteunen.

Ga naar de website

Verschillende tools

Omdat er verschillende manieren zijn om formatief te werken, doet het Mondriaan College pilots met meerdere tools. Zo wordt er onder andere bij Nederlands gebruik gemaakt van PeerScholar. Waarbij je leerlingen laat reflecteren op het eigen én op elkaars werk. Zo oefent de leerling in het geven van feedback, krijgt het meer inzicht in de kwaliteit van het eigen werkstuk en kan het de ontvangen feedback gebruiken om het werkstuk te verbeteren. De tool Quayn wordt ingezet om flexibel te toetsen bij Frans en Duits.

Quayn

Rating: 4 uit 1 reviews

Bekijk reviews

Toetsenbank

“Doordat leerlingen niet meer per definitie allemaal tegelijk toe zijn aan een toets is het idee van één toets ‘fits all’ niet meer houdbaar”, zegt Linda. “Daarom zijn we een toetsenbank aan het opzetten met vragen voorzien van metadata, zodat we op verschillende momenten kunnen toetsen. Deze toetsenbank is op dit moment eigenlijk nog te klein, maar we kunnen ons ermee redden. Omdat het erg veel werk is om alle vragen te voorzien van metadata huren we daar een student voor in.”

Het Mondriaan College neemt deel aan het leerlab Schoolorganisatie

Thema:

,

Comments are closed.