Eerste hulp bij iPad-ongelukken

Het RSG Lingecollege heeft drie jaar geleden de iPad geïntroduceerd in de klas. Een team van derdeklassers – het iTeam – helpt leerlingen die af toe problemen ervaren met hun tablet.

BYOD

In 2014 is het RSG Lingecollege in Tiel begonnen met het onderwijzen met een iPad. Op dit moment maken drie jaarlagen gebruik van BYOD (Bring Your Own Device). Omdat veel leerlingen af en toe problemen hebben met hun iPad of niet goed weten hoe hun tablet precies werkt, is er een speciaal iTeam opgericht. Dit zijn derdeklassers, die zelf al drie jaar in een iPad-klas zitten. Het team wordt begeleid door een docent.

Wat heb je nodig?

Vier tot zes enthousiaste leerlingen die andere kinderen willen helpen. Verder alleen een ruimte waar je elke week ‘spreekuur’ kunt houden. Het RSG Lingecollege houdt dit in de pauze en het spreekuur is bedoeld voor ‘eerste hulp bij i-ongelukken’. Het is de bedoeling dat vanaf volgend schooljaar het iTeam aan het begin van het jaar nieuwe leerlingen gaat ondersteunen bij het installeren van de devices.

Promotie

Om dit project te laten slagen is het belangrijk dat de hele organisatie bekend raakt met het team. Hiervoor maakt het RSG Lingecollege veel promotie. Zo is er een filmpje gemaakt en gaan leerlingen de klassen langs. Ook is er een speciaal logo ontworpen, dat gebruikt kan worden op bijvoorbeeld posters.

Schoolwerk liep vertraging op’

Amber maakt deel uit van het iTeam. Amber: “Zelf had ik in het begin veel problemen met mijn device. Heel vervelend, omdat mijn schoolwerk daardoor vertraging opliep. Inmiddels heb ik veel geleerd en ken ik veel oplossingen, die ik graag met andere leerlingen deel.”

Win-winsituatie

De derdejaars leerlingen die in het iTeam zitten steken hier zelf ook veel van op. Zo hebben ze zelf het logo ontworpen, T-shirts besteld, posters gemaakt, het script geschreven voor de promotievideo en ze hebben een gedeelte zelf gemonteerd. Een win-winsituatie dus.
Bekijk de promotievideo
Het RSG Lingecollege neemt deel aan het leerlab Klassikale context – zuid,

,

Comments are closed.