Effectiever samenwerken dankzij scholing
Het Coornhert Lyceum brengt alle docenten het basisniveau bij van digitale vaardigheden met een scholingsplan. “Elke gezamenlijke niveauverbetering betekent dat je weer iets nieuws kunt gaan toepassen, zoals een online toets of een nieuw programma.”
Scholingsprogramma
Docent mediawijsheid Arjen Gutker de Geus en docent wiskunde Jonathan Scholtens zijn nauw betrokken bij het digitalisatieproces op hun school. Beiden namen ze deel aan de pilot laptopklassen en momenteel zitten ze in de denktank digitalisering. Dit team zet zich in om collega’s te enthousiasmeren en te stimuleren om vaker digitaal te gaan werken. Arjen zet de projecten schoolbreed uit, zoals momenteel het scholingsprogramma digitale vaardigheden. “Het Coornhert was vooralsnog heel behoudend als het gaat om scholing op dit gebied”, vertelt Arjen. “Terwijl we op school uitgaan van blended learning, waarin deze toepassing niet mag ontbreken.”
Basisvaardigheden beheersen
Toch is de meerderheid van docenten niet zo enthousiast. Gebrek aan tijd en onzekerheid kunnen hierbij een rol spelen. Jonathan: “We willen overbrengen dat het niet eng of moeilijk is om gebruik te maken van digitale middelen. De programmering van de eerste scholingsmiddag in september gaat dan ook in op basisvaardigheden, zoals: hoe schrijf, blader, knip en plak je op het digiboard en hoe pas je het medium internet toe in de les. Ook worden online diensten, applicaties en hardware toegelicht.” Arjen: “Vervolgens gaan we structureel verdieping aanbieden, eventueel ondersteunt door ons scholingsbureau Dunamare Academie.”
Gelijkwaardigheid niveau
Jonathan: “Het doel van scholingsplannen is voornamelijk dat de ondergrens van het digitale niveau omhooggaat. De wens is dat iedere docent straks de basisvaardigheden beheerst zodat je effectief met elkaar kunt werken en delen. Uiteindelijk kan dit ook de werkdruk verlagen.” Arjen: “We hebben er bewust voor gekozen om tijdens de scholingsmiddag zelf de workshops te verzorgen om de afstand tussen alle niveaus binnen de school kleiner te maken. Het is belangrijk dat we samen optrekken om straks de eigenschappen van digitale mogelijkheden optimaal te benutten.”
Kennisdeling
Arjen: “Het Coornhert Lyceum gaat de richting op van sturend naar zelfsturend en legt daarmee steeds meer verantwoordelijkheid bij de docenten.” Dit verhoogt de betrokkenheid van docenten om hier samen tijd en energie in te gaan stoppen. “Binnen de denktank merk ik al dat het heel inspirerend is om ervaringen met elkaar te delen”, illustreert Jonathan. “Een docent Nederlands kent weer andere digitale toepassingen dan ik en een expert als Arjen zorgt voor verdieping. Leren van elkaar is erg leuk en hoe meer enthousiaste collega’s straks betrokken zijn, hoe meer kennisdeling.”
Implementatie in het leerplan
De nieuwe rector van het Coornhert heeft digitalisering prominent meegenomen in het schoolplan 2018-2022. Dit houdt in dat iedereen verplicht deel moet nemen aan de professionaliseringslag. Ook kan er straks alleen nog online worden gewerkt en opgeslagen via het programma SharePoint. “Tijdens de werkmiddag leren docenten hoe ze hiermee moeten om gaan. Elke gezamenlijke niveauverbetering betekent dat je weer iets nieuws kunt gaan toepassen, zoals een online toets of een nieuw programma”, vertelt Arjen enthousiast. “Het proces waar we inzitten heeft effect op efficiëntie, differentiëren, het creëren van vaardigheden en de variatie in lesaanbod.”
Het Coornhert Lyceum neemt deel aan het leerlab Klassikale context – midden.
Meer lezen over digitale vaardigheden
- Een device voor elke leerling, en dan?
- Digitaal vaardig worden met steun van de school.
- Met deze simpele tips betrek je je collega’s.
Comments are closed.