Examentraining met instructievideo’s

De examenperiode is zowel voor leerlingen als voor docenten de drukste tijd van het jaar. Wouter Renkema, docent scheikunde op het Eemsdeltacollege Pastorielaan, helpt leerlingen in deze periode met video’s waarin hij stap voor stap de moeilijke opgaven voor ze uitlegt.

Stap voor stap

Leerlingen komen volgens Wouter vaak vlak voor het examen nog met vragen over moeilijke opgaven. De bestaande correctiemodellen bieden daarbij te weinig houvast. “Leerlingen gaven aan dat er veel filmpjes beschikbaar zijn met uitleg over de belangrijkste punten van de leerstof, maar veel minder filmpjes waarin lastige opgaven stap voor stap worden uitgewerkt,” zegt Wouter. “Ik wil graag dat leerlingen in hun eigen tempo zelfvertrouwen kunnen kweken om voor het examen te slagen'”

Op eigen tempo

Wouter heeft voor het opnemen van de filmpjes gebruik gemaakt van Screencast-O-Matic, een eenvoudige webcam en Powerpoint, waarbij hij de uitleg heeft ingesproken. “De bedoeling is om elke denkstap, hoe klein ook, expliciet te laten zien. Op die manier kunnen leerlingen zelfstandig op hun eigen tempo door de opgaven heengaan. Zelf heb ik in de lessen meer tijd om leerlingen te helpen, omdat ik minder klassikaal hoef te bespreken.”

Uitdaging

Volgens Wouter worden leerlingen soms verleid om alleen naar de filmpjes te kijken en niet eerst zelf te oefenen. “We willen leerlingen stimuleren om eerst zelf aan de slag te gaan en daarna pas de filmpjes te kijken. Tips hiervoor zijn altijd welkom!” Ook vraagt hij zich af of het een meerwaarde kan hebben als de docent zelf in beeld is. Maakt dit het persoonlijker of leidt het vooral af?

Inzicht in de vragen

Wouters leerlingen zijn erg blij met de filmpjes. Rosa: “Ze staan ook op de examenpagina op Facebook en er waren alleen maar positieve reacties. Ook leerlingen van andere scholen vonden ze super!” Joelle vindt het vooral fijn dat ze de filmpjes op eigen tempo kan kijken en kan terugspoelen als ze iets niet snapt. En Judith kreeg met de filmpjes niet alleen meer inzicht in de antwoorden, maar ook in de vragen: “Ik heb ervan geleerd dat ik nog beter de vraag en de informatie uit de (soms lange) teksten moet halen om tot een goed antwoord te komen.”

Tips van de leerlingen

Zelf aan de slag met filmpjes maken? Gebruik de tips van Wouters leerlingen:

  • Joelle: “Leg de opdrachten stap voor stap uit.”
  • Rosa: “Rustig praten, dit maakt het fijn om naar te luisteren en je koppie erbij te houden!”
  • Judith: “Wijs belangrijke dingen met een pijltje aan of omcirkel ze, dit is overzichtelijk.”

Zelf aan de slag? Bekijk de kickstarter van Screencast-O-Matic.

Het Eemsdeltacollege Pastorielaan neemt deel aan het leerlab Inrichten Individuele Leerroutes .

 

,

Comments are closed.