
Fakebook wekt geschiedenis tot leven
Geschiedenisleraren Frank van Lunteren en Maarten Roos van CSG Het Streek gebruikten de tool Fakebook om de Franse revolutie voor leerlingen te laten ‘leven’. Lees hoe dat ging.
Facebook of Fakebook?
Fakebook kan er volgens de docenten voor zorgen dat een onderwerp beeldender wordt en dat het inlevingsvermogen van de leerlingen wordt aangesproken. ‘’Fakebook is een website waarmee je net echte Facebookprofielen aanmaakt. In tegenstelling tot Facebook breng je echter niet je eigen leven in kaart, maar juist het leven van anderen. Dit kan variëren van historische figuren tot hedendaagse kunstenaars en van politici tot wetenschappers’’, licht Frank toe.
Een voorbeeld van het Fakebookprofiel van Lodewijk XVI:
Bekijk de handleiding ‘Hoe werkt Fakebook?’
Standenmaatschappij
Frank en Maarten hebben leerlingen van 2 havo in tweetallen met hun eigen device een Fakebookprofiel laten maken van een hoofdrolspeler uit de Franse Revolutie. “We wilden de Franse Revolutie op een andere manier inbedden in ons curriculum. Het doel was dat de leerlingen zich gingen inleven in deze periode. Hoe was het om in een standenmaatschappij te leven? Welke keuzevrijheid bestond er per stand? In hoeverre werd hun leven door de standenmaatschappij bepaald?”
Vriendenkring
Frank: “De opdracht kan worden vergroot door leerlingen als een historisch persoon een bericht te laten posten over een aantal stellingen. Of door ze een uitgebreidere vriendenkring te laten bedenken bij de hoofdpersoon en ze onder ‘friends’ toe te voegen aan een Fakebookprofiel.” Zie handleiding voor verdere uitleg.
Verhoudingen
De docenten merkten dat de onderlinge verhoudingen binnen de standen in de Franse Revolutie voor de leerlingen duidelijker werden doordat zich in de personages hebben ingeleefd. Door leerlingen kaarten van Frankrijk uit 1789 en 1799, de periode waarin Napoleon de macht greep, te laten publiceren kregen ze meer inzicht in de verschuivingen van het grondgebied. Ook werd de stof in de tekstboeken na het maken van de opdracht begrijpelijker.
Wat vonden leerlingen?
Een leerling: “Fakebook zorgt voor verdieping van de lesstof, waardoor ik thuis minder hoef te doen.” Ook de zelfstandigheid wat betreft de inhoud van een Fakebookprofiel wordt door een leerling gewaardeerd. “Je kan zelf kiezen wat je post, wat je erop zet, welke foto’s je gebruikt en welke vrienden je maakt.” Een andere leerling vond het fijn haar creativiteit in Fakebook kwijt te kunnen.
Tips van Frank en Maarten
- Houd het klein: doe eerst één les en laat de leerlingen over een relatief korte gebeurtenis een Fakebook maken.
- Kies een conflict of tegenstelling waarbij het tweetal ieder verschillende bronnen raadpleegt. Op deze manier kan er een debat ontstaan.
- Bekijk ook het archief van Fakebook. Ook als je niet door je leerlingen een Fakebookprofiel wilt laten maken, is het interessant. Misschien is er een profiel te vinden van iemand over wie je wilt vertellen in de les.
CSG Het Streek neemt deel aan het leerlab Klassikale context – Zuid.
Comments are closed.