Flipping the classroom voor beginners
De term ‘flipping the classroom’ komt regelmatig voorbij en wordt door meerdere docenten toegepast. Maar wat is het precies en hoe wordt het in de praktijk uitgevoerd? Aart Verrips, docent van de Gomarus Scholengemeenschap deelt zijn ervaringen.
Wat is flipping the classroom?
In deze infographic van Kennisnet wordt de term als volgt uitgelegd: “In de ‘Omgedraaide Klas’ wordt de klassikale instructie omgewisseld met het individuele huiswerk. De klassikale instructie wordt online aangeboden en doet de leerling thuis. Het ‘huiswerk’ wordt gezamenlijk in de klas gemaakt. Hierdoor wordt de lestijd efficiënter gebruikt.”
Meer persoonlijke begeleiding
Aart Verrips, docent biologie, kwam erachter dat zijn leerlingen de term ‘erfelijkheid’ in de bovenbouw lastig vonden. Het ontbrak de leerlingen aan bepaalde basiskennis. Hij wilde de aansluiting van kennis in de onderbouw naar de bovenbouw verbeteren en merkte dat de klassikale aanpak in de onderbouw niet goed werkte omdat er veel verschillen waren tussen de leerlingen. Om meer persoonlijke begeleiding te geven aan zijn leerlingen heeft hij onderzocht of flipping the classroom daarvoor de oplossing kon zijn.
Wat heb je nodig?
- Zorg dat je duidelijk voor ogen hebt wat de leerdoelen zijn en welke opdrachten zich lenen om extra uitleg voor op te nemen. Aart: “Bekijk je curiculum en kies een onderwerp of hoofdstuk waar dit bij past. Ik ben van mening dat dit niet bij alle hoofdstukken of vakken even goed werkt. Kortom kies de juiste aanpak bij het juiste onderwerp.”
- Vind een eenvoudige manier om je uitleg op te nemen. Dit kan via het smartboard of bijvoorbeeld je telefoon.
- Zoek een locatie om video’s te plaatsen (Office 365 of YouTube).
Laagdrempelig
Voor Aart was het daarnaast van belang dat er geen investeringskosten voor nodig waren in tijd en geld, dat het makkelijk in gebruik zou zijn (laagdrempelig) en dat collega’s niet specifieke hardware/software of kennis nodig zouden hebben.
Green screens
Aart neemt zijn filmpjes op met een zelfgemaakte stellage, maar het kan ook met een statief. Sommige scholen hebben ook green screens waar je een presentatievideo kunt opnemen. Naast de software op computers, zoals iMovie, zijn er ook tools waarmee je filmpjes kunt maken, zoals screenbird, of bekijk bijvoorbeeld de kickstarter screencast-o-matic.
Hoe ziet de uitvoering eruit
Leerlingen kijken de video thuis en maken thuis ook alvast enkele opdrachten. Het zwaartepunt van het maken van opdrachten ligt echter in de les. Dit doen de leerlingen in groepjes en de docent kan daarbij helpen. Leerlingen kunnen ook tijdens de les via de tablet de uitlegvideo nogmaals bekijken als dat nodig is.
Verandering voor docent en leerling
Aart merkt dat zijn rol in de les is veranderd van docent voor de klas naar coach. Hij geeft met flipping the classroom minder frontale uitleg en heeft meer individueel contact met de leerlingen tijdens de les. Leerlingen werken op deze manier in hun eigen tempo en dit werkt motiverend.
Resultaat
Dankzij flipping the classroom zijn de resultaten van zijn leerlingen beter en zijn de leerlingen meer gemotiveerd. Ze lopen minder snel vast omdat ze de instructie thuis bekijken en de opdrachten tijdens de les maken onder begeleiding van de docent. Aart is er trots op om te ervaren dat flipping the classroom echt werkt.
Gomarus Scholengemeenschap neemt deel aan het leerlab Differentiëren in de klas.
Hoi,
Ik gebruik flipped-classroom, of zoals wij het in Noorwegen noemen, omvendt undervisning, ook graag andersom. In plaats van dat leerlingen voor de hele klas een presentatie moeten houden nemen ze deze op op video (powerpoint heeft ook een mogelijkheid met geluid en video). Ik kan dan de presentatie rustig nakijken en soms ook ff terugspoelen als ik even niet opgelet heb.
Hoi Olaf, Ik laat ze graag zien. Ze staan nu wel op onze elo. Ik had al een reactie geplaatst op je bericht maar die was niet doorgekomen. Mogelijk omdat ik daar een link in had gezet? Als je me een mail stuurt dan kan ik proberen om een filmpje met je te delen vanuit de elo. Ik laat je ook graag zien hoe ik het heb gemaakt. mijn adres is ajverrips@gomarus.nl
En waar kan ik de filmpjes van Aart vinden? ben heel benieuwd!