Groene feedbackkleur

Heb jij de groene feedback-kleur? Je vindt hier (activerende) werkvormen, handige appjes, video’s, ‘good practices’ en nuttige verwijzingen naar meer theorie en achtergrondinformatie, passend bij jouw kleur.

Werkvormen

Socrative

Socrative is een tool om leerlingen via een quiz met open vragen, meerkeuzevragen en afbeeldingen te overhoren. De leerlingen antwoorden via hun device en zo krijg je inzicht in hun voortgang en/of score. Een uitleg over werken met deze tool staat in deze kickstarter.

eduScrum

EduScrum is een actieve samenwerkingsvorm waarmee leerlingen in teams opdrachten maken en eigenaar van hun leerproces worden. Ze plannen en bepalen zelf hun activiteiten en houden ook de voortgang bij. Jij 'bepaalt' de opdrachten, coacht en geeft raad. Ook geef je continu directe feedback op het proces.

Platform Mindset

Dit platform biedt praktische trainingen en inspirerende materialen om de kracht van de ‘growth mindset’ te ontdekken. Onder ‘downloads’ vind je de inzet-meter en de plan-meter waarmee je met leerlingen het gesprek aangaat over hoe ze gewerkt hebben.

Peer Scholar

Peer Scholar is een krachtige leeromgeving waar leerlingen anoniem feedback op elkaars werk geven en op een effectieve manier van elkaar kunnen leren. Werk je liever offline met ‘peer’ feedback? Bespreek dan bijvoorbeeld een eerder eindproduct of een tussenproduct door met de klas succescriteria op te stellen.

Exit cards

Met een exit card vraag je de leerling om het volgende op te schrijven: drie dingen die je geleerd hebt, twee dingen waarover je nog een vraag hebt en één tip voor de docent. Je kunt leerlingen hun antwoorden op een blaadje of post-it laten schrijven of laten mailen via linoit, waarna de antwoorden als een soort post-its op een prikbord in beeld komen.

Peergrade

Peergrade laat leerlingen feedback aan elkaar geven door automatisch opdrachten die door de leerlingen zijn geüploaded, toe te wijzen. Op dit gratis platform beoordelen ze op basis van door jou geformuleerde vragen of rubrics elkaars werk. Nadat leerlingen feedback hebben gegeven, kunnen ze hun eigen feedback lezen. De docent ontvangt een overzicht van alle opdrachten en feedback.

Handige apps

FeedMe

Met de laagdrempelige FeedMe app kun je overal en op ieder moment feedback vragen en ontvangen. Die feedback is alleen zichtbaar voor jou.

360 Feedback

De 360 Feedback app is een interactieve (betaalde) app waarmee je collega’s feedback kunt geven. Je maakt er groepen personen aan die in jouw beoordelingscirkel voorkomen. Ook kun je jezelf beoordelen en een zelfbeeld maken. Vervolgens kun je anderen vragen wat zij van jou vinden.

Good practices

Leerzame video’s

Op www.leraar24.nl staan tal van leerzame video’s. Over mondeling feedback geven bijvoorbeeld: klik hier en hier. En wat dacht je van dit inspirerende filmpje over de kracht van feedback?

Complimenten!

‘Zo word je’-posters zijn bedoeld om te inspireren en te complimenteren. Ze geven voorbeelden van ‘growth mindset’ stimulerende feedback en je downloadt ze hier. En dit is een andere handige poster met formuleringen van goede feedback.

Vragenlijst

Deze vragenlijst kan als leidraad dienen tijdens een (driehoeks)gesprek met de leerling.

Theorie en nuttige weetjes

TEDx Talks

Ren je weg, verstop je je of zeg je ‘dankjewel’ als je feedback krijgt? Kijk hier wat Joy Mayer over feedback vertelt. Feedback is een waardevol hulpmiddel om te leren en te groeien. Dat zegt Sheila Heen, lector op ‘Harvard Law School’ in deze TEDx Talk. Feedback geven aan je leidinggevende? Stel vragen, aldus deze TEDx Talk van Shari Harley.

Effectieve feedback

Van Hattie & Timperley schreven dit makkelijk te lezen artikel over drie vormen van effectieve feedback geven. Wat de regels zijn en hoe je feedback geeft in vier stappen, wordt hier besproken. Klik hier als je meer wilt weten over de effectiviteit van ‘peer’ feedback. En in dit artikel lees je meer over de vier niveaus van feedback geven.

Trainingen en cursussen

‘Feedback is fuel’

Wil je beter worden in feedback geven en ontvangen? In deze betaalde cursus leer je onder meer om te gaan met moeilijke situaties, ontwikkel je een ‘growth mindset’ en krijg je handvatten om te weten waar, wanneer en hoe je feedback geeft.