Handleiding bij checklist ict-vaardigheden

Het Christelijk Lyceum Zeist wil graag dat docenten in staat kunnen zijn om zelf digitaal lesmateriaal te arrangeren zodat zij hiervan in hun lessen gebruik kunnen maken. Dat vraagt om een bepaald niveau van ict-vaardigheden. Om een beeld te krijgen van de ict-vaardigheden van docenten, heeft het Christelijk Lyceum Zeist een checklist opgesteld, die uiteindelijk alle docenten invullen. Daarmee inventariseert de school op welk gebied nog hulp nodig is en hoe die hulp het beste geboden kan worden: door trainingen of juist door collegiale ondersteuning. “Als school inventariseer je welke kennis aanwezig is, zodat docenten in staat zijn om elkaar te helpen”, vertelt Tessa Heesbeen, docent geschiedenis op het Christelijk Lyceum Zeist en opsteller van de checklist. “Daarnaast geeft het de docent inzicht in zijn of haar ict-vaardigheden. Waar sta je?” Daarmee wilde het Christelijk Lyceum Zeist de docenten eigenaar laten worden van hun leerproces op het gebied van ict-vaardigheden. “Met de checklist bied je docenten inzicht in waar ze zich nog verder moeten ontwikkelen. Deze leerdoelen krijgen uiteindelijk een plekje in het ontwikkelingsplan van de docent.”

Beschrijving inhoud

De school koos bewust voor een checklist met basisvaardigheden op het gebied van ict. Tessa Heesbeen: “Dit zijn de minimale eisen die je als school kunt stellen. Pas als docenten over deze vaardigheden beschikken, kunnen zij de stap maken richting didactische ict-vaardigheden die een grotere rol spelen bij het zelf arrangeren en ontwikkelen van lesmateriaal.” Deze checklist bestaat uit twee onderdelen: Deel 1:  biedt een overzicht van basisvaardigheden op het gebied van ICT op de school. Door middel van deze checklist bracht de school in kaart wat docenten kunnen en waar eventueel nog hulp nodig is. Deel 2: biedt de mogelijkheid om overige expertises in kaart te brengen. Docenten konden hier ook aangeven welke ict-vaardigheid ze graag nog zouden willen ontwikkelen.

Persoonlijke aanpak

Volgens Tessa Heesbeen kun je er als school voor kiezen om de checklist bij alle docenten in een keer af te nemen of om een kleinschaliger aanpak per sectie te hanteren. Voordeel van een schoolbrede aanpak is dat je alle resultaten in een keer hebt. Het voordeel van het afnemen per sectie is dat je direct contact hebt met docenten waardoor de drempel lager is. Tevens heb je dan de resultaten per sectie bij elkaar staan. Het Christelijk Lyceum Zeist koos er bewust voor om de checklist per sectie te introduceren en af te nemen. “Meestal konden we tijdens een sectieoverleg aansluiten”, vertelt Tessa Heesbeen. “Als er dan vragen waren, dan konden die direct worden gesteld. Ook had iedereen meteen de checklist ingevuld. De bereidheid om mee te werken was hoog vanwege deze persoonlijke aanpak.”

Vervolgtraject

Aan de hand van de resultaten kon de school een overzicht maken van hoeveel docenten welke hulp nodig hebben. Uit de inventarisatie bleek bijvoorbeeld dat voor een aantal onderwerpen schoolbrede trainingen aangeboden moesten worden, omdat een grote groep docenten die betreffende vaardigheden niet beheersten. Andere problemen konden binnen de secties opgelost worden. Tessa Heesbeen: “Daarvoor we zijn gaan kijken wie elkaar binnen de sectie met welke problemen kon helpen.” Op de checklist met basisvaardigheden, volgt nog een stap, waarbij de nadruk meer zal liggen op de didactische invulling van ict-vaardigheden van docenten. Een docent is dan pas echt goed in staat om zelf digitaal lesmateriaal te arrangeren en ontwikkelen. Deze checklist 2.0 zal in het volgende schooljaar worden ontwikkeld en worden ingezet.

Voor andere scholen

Wil je gebruik maken van het voorbeeld van het Christelijk Lyceum Zeist? Dan kan dat. Uiteraard kunnen de onderdelen van de checklist worden aangepast zodat deze geheel bij jouw school passen. Als de meerderheid van de docenten ict-vaardigheden beheersen, kun je de volgende stap nemen en meer didactische eisen stellen. Dit zou je ook weer in de vorm van een checklist kunnen gieten.

Het Christelijk Lyceum Zeist maakt deel uit van het leerlab Arrangeren digitale content.

, , , , ,

Reacties5

 1. Hendrien Exel februari 27, 2017 at 10:29 am #

  Beste Tom,

  Is het ook mogelijk om de instellingen van de checklist zo te maken dat we het formulier kunnen kopieren/bewerken/beheren?

  • Tom maart 1, 2017 at 11:05 am #

   Beste Hendrien,

   De instellingen van de checklist zijn nu aangepast zodat je het formulier zelf kan bewerken. Het is wel handig om eerst zelf een kopie te maken van het formulier voordat je het aanpast. Dit doe je door in het formulier rechtsboven op de drie puntjes te klikken en voor ‘make a copy’ te kiezen.

   Succes ermee!

 2. Martijn van Veldhuizen februari 6, 2017 at 7:24 pm #

  Ik zou graag gebruik maken van de checklist

 3. Angeline Geeraets februari 6, 2017 at 5:31 pm #

  Super, wil hier graag gebruik van maken.

  • Tom Hogervorst februari 7, 2017 at 10:47 am #

   Beste Angelina,

   Bedankt voor je belangstelling. De checklist is te vinden onder de blauwe link in het artikel of via de link https://goo.gl/forms/2huEGYbcdD55cI0r1

   Succes ermee!