Hoe financier je een device voor leerlingen?

Leerlingen van het Tabor College uit Hoorn gebruiken iPads voor het schoolwerk. Een iPad aanschaffen is zowel voor ouders als voor de school een hele investering. Hoe heeft de school dit aangepakt? Lees hoe zij de investering de moeite waard hebben gemaakt.

Eén iPad voor vier jaar onderwijs

Leerlingen volgen 4 jaar onderwijs op d’Ampte (vmbo-afdeling van het Tabor College). Wytze Tesselaar, schoolleider, vertelt: “Wij gaan ervan uit dat de iPads, met de nodige updates tussendoor, 4 jaar meegaan. Een leerling schaft dus eenmaal een iPad aan in zijn/haar onderwijscarrière als zij zich aanmelden op d’Ampte.”

Keuzes voor ouders

De ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen hebben 4 keuzes:

 1. De ouder/verzorger schaft privé een iPad aan. Dit is nu minimaal een iPad AIR2 32 Gb.
 2. De ouder/verzorger schaft een iPad aan via de webshop van Tabor (direct betalen of lease).
 3. De ouder/verzorger meldt zich bij Stichting Leergeld. Stichting Leergeld screent de ouder. Bij bewezen financiële moeilijkheden binnen het gezin geeft Stichting Leergeld de school een seintje en krijgt de leerling de iPad een jaar in bruikleen. Na een jaar moet de ouder/verzorger weer aantonen dat hij /zij in aanmerking komt voor de kwijtscheldingsregeling van Tabor.
 4. Leerlingen van ouders/verzorgers die geen iPad willen aanschaffen, krijgen dagelijks een iPad in bruikleen. De leerling haalt om 8.15 uur de iPad op en levert deze om 17.00 uur uiterlijk weer in. De afgelopen 5 schooljaren is er nog nooit iemand geweest die hier gebruik van heeft gemaakt.

Uitgangspunten onderhandeling

De afgelopen schooljaren heeft het Tabor College met meerdere marktpartijen samengewerkt om de ouders/verzorgers een iPad via school aan te laten schaffen (optie 2). Wytze: “Wij hebben hier veel ervaring mee opgedaan. In het schooljaar 2016-2017 zijn wij tot de meest positieve constructie in alle schooljaren tot nu toe gekomen voor de ouders.” De belangrijkste uitgangspunten voor de onderhandelingen met de leveranciers waren:

 1. Ouders die via de school een iPad aanschaffen moeten een uitstekende service en garantie krijgen.
 2. Ouders die via de school een iPad aanschaffen moeten niet meer betalen dan in de winkel (streefprijs Mediamarkt).
 3. Ouders, leerlingen en de school moeten zo veel mogelijk ontzorgd worden.
 4. De school kan maar minimaal eigen financiële middelen inleggen.
 5. Alles moet online geregeld kunnen worden.
 6. De iPad moet thuis bezorgd worden.
 7. Er moet een keuze zijn in de webshop.
 8. De iPad moet met een leaseconstructie afbetaald kunnen worden zonder BKR-notering. Om dit te realiseren is Tabor de contractant en int de bedragen bij de ouder. De school staat zo tussen de ouders en de financiële partij in.
 9. Ouders die minder te besteden hebben en leasen, moeten niet heel veel meer betalen dan ouders die vermogend zijn en de iPad direct kunnen betalen.
 10. De iPad moet klaar zijn voor gebruik van de app Klaslokaal en de iPads moeten op afstand te managen zijn.

Samenwerking met partijen

“Met dit eisenpakket zijn wij de markt op gegaan en uitgekomen bij een combinatie van Smart2scool en Econocom. Smart2scool organiseert de afhandeling en levering van de iPads, verzekering en inning van de gelden. Econocom is aan boord voor de financiële afhandeling van de leaseconstructie. Punt 9 was voor ons een belangrijk en zwaarwegend punt.”

Inleggen

Om de kosten gelijk te houden voor alle ouders ontkwam het Tabor College er niet aan om zelf in te moeten leggen. Ouders die willen leasen, betalen de iPad af in 12 termijnen. Op dit moment betaalt elke locatie van het Tabor College € 50,- per leerling in het eerste leerjaar, in de twee daaropvolgende leerjaren volgt een bedrag van € 35,- per leerling. “Wij investeren als vmbo-afdeling in totaal dus € 120,- per leerling per schoolcarrière. De leerling krijgt hiervoor een volledig dekkende verzekering (inclusief vervangend apparaat op school), de incassokosten, een hoes en de verzendkosten vergoed. De iPad is dan even duur als in de winkel, echter in de winkel krijg je deze genoemde extra’s allemaal niet.”

Nieuwe leasetermijn

De leerling kan ook gebruikmaken van een zogenaamde Technology Refresh Option. Dit betekent dat de leerling gedurende het leasetraject de iPad kan inleveren en een nieuw apparaat met een nieuwe leasetermijn kan afnemen zonder bijkomende kosten. Dit is handig voor langer durende opleidingen zoals de havo of het vwo.

Voordelen voor de school

Econocom zorgt daarnaast voor een schade-bonus-programma; er wordt een overzicht gemaakt van het totaal aantal schadeclaims. Hoe lager het percentage des te meer korting het Tabor College krijgt op het totale leasebedrag. Daarnaast kan er via Econocom een bepaald bedrag gespaard worden waarmee later weer eigen hardware kan worden aangeschaft.

Kosten voor de school

“De locatie d’Ampte is bij 1240 leerlingen jaarlijks ongeveer € 50.000,- kwijt. Dit is een aardige klap met geld, maar van deze € 50.000,- kan je andere kosten aftrekken zoals de vaste computers (inclusief beeldscherm, muis, toetsenbord, software licenties etc.) die uit alle leslokalen gehaald zijn en de manuren die je dagelijks kwijt bent om al deze systemen in de lucht en up-to-date te houden (zie het rekenvoorbeeld hieronder, red.). Doordat de leerlingen en docenten veelal digitaal werken, merken wij dat docenten goedkopere opties vinden dan de traditionele folio-methodes. Hier vindt dus ook een besparing plaats. Dit alles maakt dat de investering (en wat de ouders ervoor terugkrijgen) lager is dan de kosten die wij hiervoor kwijt waren”, legt Wytze uit.

Rekenvoorbeeld kostenbesparing d’Ampte:

De besparing op het afschaffen van de vaste systeemkosten komt dus nagenoeg overeen met de investering van de aanschaf van de iPads. Let op: de genoemde bedragen zijn bij benadering en moeten bij gebruik op een eigen school exact doorberekend worden.

In 10 stappen naar een ict-applicatie voor jouw school

Hoe maak je als school een keuze voor een digitaal leerplatform, toetsapplicatie of digitaal portfolio? Op basis van de ervaringen van scholen uit de leerlabs maakte Schoolinfo een stappenplan, dat jou als school helpt om een keuze te maken.

,

Comments are closed.