Hoe gebruik je een green screen in de les?

Welke alternatieven zijn er voor een werkstuk of een verslag? Op het Wolfert Tweetalig en het Insula College maken leerlingen zelf filmpjes in een green screen room. “Mevrouw, mogen we tijdens de pauze doorwerken?”

Mediawijs met een green screen

Op het Insula College zetten docenten Rosalie en Yvonne de green screen in voor het vak mediawijsheid. In dit vak leren leerlingen om een kritische blik te vormen over nieuws en media. Na een workshop bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid maakten Rosalie en Yvonne de lessenserie ‘Maak je eigen journaal’. De lessenserie bevat:

Een journaal in vier lessen

In vier lessen werken de leerlingen aan gezamenlijke nieuwsitems. In groepjes hebben ze de verantwoordelijkheid over hun eigen rubriek. Deze rubrieken zijn ontstaan vanuit de onderwerpen die de voorgaande lessen behandeld zijn: fake news, beeldmanipulatie, virals en privacy. Yvonne: “We hebben eerst ons eigen journaal laten zien ter inspiratie. Daarna gingen de leerlingen aan de slag en daarmee was de redactievergadering geopend!”

Werken aan vaardigheden

De green screen biedt ook veel mogelijkheden om leerlingen te laten werken aan vaardigheden. Rosalie: “Leerlingen zijn creatief bezig en leren samenwerken.” Naast de inhoud van het journaal en de techniek achter de green screen denken leerlingen ook na over hun eigen kwaliteiten en de taakverdeling binnen het team. Yvonne: “De taakverdeling wordt gemaakt op basis van ieders kwaliteiten. Leerlingen nemen hun rol daarom erg serieus.”

Zelf een green screen room bouwen? Houd het simpel!

Op een studiedag bij de Alberdingk Thijm Scholen ontdekten de scholen uit het leerlab hoe je zelf een green screen room bouwt. Hun tip: houd het simpel! Voor € 50 heb je een rol groen papier, waarmee je in de onderbouw aan de slag kunt. Geef je les in de bovenbouw, dan kun je het beter wat serieuzer aanpakken. Bovenbouwleerlingen vinden het vaak interessant om met uitgebreide bewerkingsprogramma’s te werken. Het Wolfert Tweetalig onderzocht waar je als school aan moet denken bij het aanschaffen van het materiaal. Bekijk de video en lees de tips.

Enthousiasme overbrengen

Met het klassenjournaal hopen Rosalie en Yvonne hun enthousiasme over de green screen over te brengen op hun collega’s. Rosalie: “Je kunt er zoveel mee doen. Creativiteit stimuleren bij leerlingen, media-skills ontwikkelen, samenwerkend leren. Met het klassenjournaal willen we leerlingen en collega’s kennis laten maken met de mogelijkheden van de green screen.” De leerlingen reageerden hier positief op: “Super gaaf, is weer eens iets anders dan we gewend zijn!” Bovendien heb je weinig materiaal nodig om ermee te beginnen. “De leerlingen hebben zelf voor een statief gezorgd en werken met hun eigen telefoon. We hebben alleen een groen doek en een microfoon aangeschaft. De professionele apparatuur komt later wel.”

Doorwerken tijdens de pauze

In het begin was het even zoeken voor de docenten. Yvonne: “Natuurlijk liepen we tegen uitdagingen aan. Hoe zorg je dat zo’n green screen room meerwaarde heeft? En hoe voorkom je dat er lestijd verloren gaat?” Nu inventariseren de docenten één les van tevoren bij de leerlingen hoeveel tijd ze nodig denken te hebben voor hun filmpje. Vervolgens maken ze een strakke planning, zodat alle leerlingen aan bod komen. En leerlingen zijn enthousiast. Yvonne: “Meerdere leerlingen vroegen aan mij: “Mevrouw, mogen we tijdens de pauze doorwerken?” Hoe fijn is het als je dat als docent te horen krijgt?” De apparatuur bleek ook niet te lastig om voor de leerlingen zelfstandig mee te werken: “ In het begin zag het er heel moeilijk uit maar eigenlijk was het heel leuk en goed te doen!’’

Professioneler materiaal

Na de opstartfase hebben Rosalie en Yvonne nu toch de wens voor professioneler materiaal. Rosalie: “Het zou mooi zijn om de kwaliteit van de filmpjes te kunnen verhogen. Hopelijk worden dan steeds meer docenten enthousiast om met een green screen aan de slag te gaan!” Inmiddels hebben docenten op het Insula College nóg een functie van de green screen room ontdekt: het opnemen van instructiefilmpjes. Hiervoor hoeven ze nu niet meer het eigen klaslokaal om te bouwen.

Het Wolfert Tweetalig en het Insula College nemen deel aan het leerlab Borgen van ict-ontwikkelingen.

Open leerlabbijeenkomst

Ben je benieuwd hoe je VR, 3D printen, Green Screen en robotica kan toepassen in je les? De vier scholen van het leerlab Borgen van ict-ontwikkelingen organiseren op 24 september een open leerlabbijeenkomst, waarin ze hun eigen ervaringen graag met jou willen delen. De bijeenkomst vindt plaats bij Wolfert Tweetalig in Rotterdam van 13.00 – 16.00 uur met aansluitend een borrel. Meld je hier aan en laat ook weten of je zelf jouw ervaringen met de groep wilt delen.

Fotobijschrift: Docenten Antonio Madia en Arnoud Bos testen de green screen room.

Tags: Vaardigheden

Comments are closed.