Hoe kom je tot een driehoeksgesprek?

Als leerling je eigen rapportbespreking met je ouders leiden? Op Niekée worden alle leerlingen zó gecoacht dat ze kunnen reflecteren en hun voortgang kunnen laten zien aan hun coach én hun ouders. Coach/trainer Aimée Dalemans geeft tips voor driehoeksgesprekken.

Vrijheid en zelfreflectie

Het onderwijs dat wordt aangeboden op Niekée geeft leerlingen een hoop vrijheid en verantwoordelijkheid. De leerlingen krijgen daarom begeleiding van coaches (docenten), die er vooral zijn om leerlingen te leren reflecteren. Dat doen ze dagelijks. Zo begint elke dag met een dagstart en eindigt hij met een dagafsluiting. Tijdens de dagstart worden doelen bepaald. Tijdens de afsluiting wordt besproken hoe de dag is verlopen. Regelmatig vinden diepere gesprekken plaats tussen leerling en coach.

Driehoeksgesprekken

De voortgangsgesprekken met de ouders worden op Niekée door de leerling geleid. Aimée: “Dit driehoeksgesprek is een belangrijk onderdeel van de aanpak van onze school, het is een doel én middel om de leerling eigenaarschap te geven”. Tijdens dit driehoeksgesprek bespreken ouder, coach én de leerling de groei van de leerling. “Dit is hét moment van de leerling om te laten zien wat hij wil, hoe hij dat wil en wat daarvoor nodig is.”

Leerling 1:

“Mijn vader was na het gesprek heel erg trots op mij. Ik mag later in de zaak van mijn vader werken, maar hij wil mij ook helpen om een eigen supermarkt te hebben. Met personeel praten kan ik dan al.”

Coachdocument

Voor de driehoeksgesprekken wordt gebruik gemaakt van een digitaal coachdocument dat de leerlingen door het jaar heen regelmatig invullen. Dit document is een portfolio waarin de vaardigheden en afgeronde taken van de leerling staan beschreven zodat de ouder kan meekijken waar zijn/haar kind staat.

Leerling 2:

“Nu moest ik alles zelf tegen mijn ouders vertellen, en dat was best spannend. Alleen aan het begin en aan het eind van het gesprek heeft mijn coach iets gezegd. Mijn zusje zit nog op de basisschool, maar zij heeft het document ook een keer ingevuld. Ze vond het zó leuk, dat ze bijna niet kan wachten tot zij het écht in mag vullen. Mijn ouders zeiden na het gesprek, dat ik veel meer over mijzelf had verteld dan de leerkracht zou hebben gedaan.”

Wat vraagt dit van de docent?

Om de leerlingen te coachen en te begeleiden bij het voeren van de driehoeksgesprekken, krijgen de docenten op Niekée meerdere trainingen. “Het gaat onder andere over het voeren van socratische gesprekken en reflecteren. Om goed te kunnen coachen moet je jezelf ook goed kennen en weten hoe je in bepaalde situaties reageert en handelt”, vertelt Aimée. Als interne coach begeleidt ze het proces op de werkvloer.

Leerling 3:

“Ik vind het meestal niet fijn om met mijn ouders over school te praten. Dat doe ik thuis ook nooit. Het voordeel van deze gesprekken is: vroeger ging het altijd óver mij, nu mocht ik het zelf zeggen. En als je het zelf doet, moet je het wel goed doen, vind ik. In het gesprek worden ook weleens vragen gesteld die ik moeilijk vind. Bijvoorbeeld de vragen: Wat vind je minder leuk aan school? Wat zijn mijn kwaliteiten? Bij deze vragen had ik hulp van mijn coach nodig.”

Tips voor driehoeksgesprekken

 • Stiltes laten vallen in een gesprek is niet erg.
 • Als je als docent te veel stuurt in een gesprek, kan een leerling dichtklappen of te makkelijk wegkomen met een kort antwoord.
 • De leerling krijgt de regie in deze gesprekken. De coach schiet pas te hulp op het moment dat de leerling vergeet belangrijke informatie te vertellen aan zijn ouders.

Download het document met kenmerken en de organisatie van het driehoeksgesprek.

Download het coachdocument.

Wil je weten welke vragen en antwoorden er leven over Coaching bij andere docenten? Ga naar Edualdo.nl.

Niekée neemt deel aan het leerlab Leerlingen eigenaar leerproces.

,

Reacties2

 1. Ankie december 19, 2017 at 1:31 pm #

  Interessant stuk! Ik ben benieuwd of het coachdocument ook in een versie verkrijgbaar is waarin leerlingen online kunnen werken? Zoals ik het nu zie, kan het stuk niet digitaal worden bewerkt/aangepast? Alvast bedankt!

  • Leerling2020 december 21, 2017 at 9:51 am #

   Beste Ankie,

   Bedankt voor je reactie. Dit coachdocument dient ter inspiratie en is niet online beschikbaar als een bewerkbare versie.

   Hartelijke groet