Hoe krijg je je collega’s mee? Doe een mini-onderzoekje

Wil je weten hoe collega’s tegen een ontwikkeling aankijken en wat voor een hulp er nodig is om er mee te starten?  Doe net als het Metis Montessori Lyceum en het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA) een mini-onderzoekje.

Differentiëren

Docenten op het Metis en MLA zijn bezig met differentiëren met behulp van ict. Iedere docent gaat daar anders mee om. Beide scholen hebben daarom een docent (Jos Hummelen en Wallie Peelen) als projectleider aangesteld om de ontwikkelingen in de scholen aan te sturen.

Concreet worden

“Wij hebben gemerkt dat als je collega’s in beweging wil krijgen, het handig is om voor iedereen concreet te maken hoe ze moeten beginnen. Daarvoor is het nodig dat je inzicht krijgt in hoe verschillende collega’s ergens tegenaan kijken en wat voor hulp nodig is om te starten. Met een mini-onderzoekje krijg je dit boven tafel”, zegt Jos.

Opzet

Het mini-onderzoekje op de scholen ging in dit geval over de tool Learnbeat. Deze tool wordt door Jos en Wallie gezien als een kansrijke ict-tool waarmee docenten vaardiger kunnen worden op het gebied van gepersonaliseerd leren. Er bleek echter bij docenten een drempel te zijn om ermee te beginnen. De twee docenten wilden hun collega’s graag over deze drempel helpen en besloten een overkoepelend onderzoekje uit te voeren op de twee scholen met twee verschillende vragenlijsten: 

  1. Een vragenlijst voor docenten die Learnbeat al gebruiken.

Doel: inzichtelijk maken wat de voor- en nadelen van de tool zijn en wat voor hen de doorslag gaf om te beginnen en het te blijven gebruiken.

  1. Een vragenlijst voor alle docenten.

Doel: erachter komen wie de tool op welke manier gebruikt en meer informatie krijgen over de gevoelde ‘drempel’.

Learnbeat

Rating: 4.5 uit 2 reviews

Bekijk reviews

Verspreiding

De vragenlijsten zijn onder collega’s verspreid via Microsoft 365 Forms. Maar er zijn ook andere tools waar je dit mee kunt doen.

Wat levert het op?

De uitkomst van het onderzoek gaf de projectleiders handvatten om hun collega’s te helpen starten met nieuwe ontwikkelingen. Met de uitkomst zijn bijvoorbeeld de scholingsactiviteiten voor het gebruik van ict ingericht. De docenten gaan aan de slag met digitaal toetsen, zowel formatief als summatief. Jos: “De ‘drempel’ blijkt vooral dat docenten een les niet in de soep willen laten lopen. Dus dan steek je een les wat conservatiever in.”

Metis Montessori Lyceum en Montessori Lyceum Amsterdam nemen deel aan het leerlab Person@lize.

Zelf onderzoek doen in je school?

Maak gebruik van de motivatietool, de zelfregulatietool of een van de andere tools uit de toolkit ‘Zelf onderzoek doen op je school’.

Meer lezen over onderzoek

 

,

Comments are closed.