Hoe zorg je dat een nieuwe visie blijft hangen? Met kunst!

Docenten van het Willem van Oranje College hebben tijdens een studiedag samen 7 kunstwerken uitgekozen die aansluiten bij de visie en de identiteit van de school. Door de plek die ze hebben gekregen in de personeelskamer worden docenten er dagelijks aan herinnerd.

Overbrengen

De studiedag had als doel om iedereen bekend te maken met het Vision Eye van het Willem van Oranje College. Het Vision Eye is een document met daarin een belofte en 6 bewijzen van de cultuur van de school. Tijdens de studiedag was het niet de bedoeling om te discussiëren over de visie – die discussies waren immers intern al gevoerd – maar om de schoolvisie aan alle medewerkers over te brengen.

Artiest: Bernard Prass. Titel: Einstein

Kunst uitkiezen

Tijdens de studiedag kregen docenten de opdracht om langs kunstwerken van de kunstuitleen te lopen met het Vision Eye in de hand. De opdracht was om als groep bij ieder bewijs een kunstwerk te selecteren. Een groep van vier docenten ging zo een selectie maken uit ongeveer 30 kunstwerken. In iedere groep werd intensief gediscussieerd over de keuze. Het resultaat was dat iedereen op een creatieve en positieve manier aan de slag ging met de nieuwe visie en identiteit.

Het effect

Uiteindelijk werden 7 kunstwerken gekozen. Deze hangen in het personeelsgedeelte in de school. Elke dag valt het oog van docenten en andere medewerkers erop. Ieder van hen heeft het proces meegemaakt en een beeld bij het kunstwerk en een associatie met het bewijs. De kunstsectie is trots op de rol die zij hierin hebben kunnen spelen. De visie is geïntroduceerd in een positieve sfeer, met een blijvend effect en bekendheid bij de medewerkers.


Artiest: Shunyam. Titel: Take me Home

En de leerling?

Leerlingen gaan op eenzelfde beeldende manier aan de slag. Tijdens de kunstvakken krijgen de leerlingen opdrachten om kunstwerken te maken bij de bewijzen. Die bewijzen worden daarvoor eerst in begrijpelijke taal voor de leerling vertaald. De kunst die de leerlingen gaan maken komt ook in de school te hangen. En zo gaan ook de leerlingen de docenten wijzen op de “belofte die we elkaar hebben gegeven”.

Tip

  • Laat de kunstwerken en de uitleg ervan regelmatig terugkeren in de interne nieuwsbrief.

Het Willem van Oranje College neemt deel aan het leerlab Klassikale context.

 

Wil je ook een visie ontwikkelen op een verandering in je school? Bekijk dan deze tips uit de routekaart veranderaanpak of bekijk alle fases uit het veranderproces.

 

,

Comments are closed.