Infographic: welke stap wil je zetten richting gepersonaliseerd onderwijs?

Hoe hangen visie, deskundigheid, ict-inzet en content met elkaar samen? Wat betekent dat voor docenten, leerlingen en de school? Het leerlab LOOT – Veranderde rol van de docent en leerling ontwikkelde een infographic waarmee de samenhang in kaart is gebracht.

Download de infographic

Bekijk het filmpje over het gebruik van de infographic

Een jaar lang nagedacht

De scholen in dit leerlab hebben nagedacht over: waar staan we met ons onderwijs en waar willen we heen? Wat betekent dat dan voor de leerling, voor de docent en het lesaanbod? Mijke Lambooij van CVO ‘t Gooi: “Deze vragen bleven maar rondzweven bij ons op school, we kregen er geen concrete antwoorden op. We zien dat alles met elkaar verband houdt en waar begin je dan?” Haar collega Cors Westerdijk vult aan: “We hebben eigenlijk een jaar lang nagedacht. Het voelde alsof we niet echt vooruitkwamen, maar achteraf gezien was die tijd nodig om inzicht te krijgen.”

Schets

Om te laten zien hoe alles samenhangt maakte Cors een schets, gebaseerd op het Vier-in-balans-model van Kennisnet en het kwadrant van dimensies van gepersonaliseerd leren. In de schets bracht hij in beeld hoe de mate van gepersonaliseerd leren samenhangt met de rol van de docent, de leerling, wat het betekent voor de inzet van ict en de manier waarop het onderwijs wordt aangeboden. Mijke: “Toen we die schets hadden, werd het opeens een stuk duidelijker. We hadden iets om over te praten.”

Infographic

Cors en Mijke besloten om de schets verder te ontwikkelen en lieten er een infographic van maken. Mijke: “In eerste instantie maakten we de infographic om met elkaar in gesprek te kunnen gaan over ons onderwijs. Kort daarop zagen we in dat dit met de hele school gedeeld kon worden. En ook veel breder, met andere scholen.” Ook het leerlab was meteen enthousiast. Mark Jeninga van het Tabor College: “Het laat in een oogopslag zien hoeveel variabelen en mogelijkheden er zijn en wat dat betekent voor je onderwijs.”

Toepassing van de infographic

De infographic is een instrument om het gesprek te voeren met je collega’ en leerlingen over gepersonaliseerd leren; individueel of in teamverband. Mijke: ”Bepaal samen waar je je nu bevindt met behulp van de infographic en waar je wilt zijn: welke positie neem je in ten opzichte van de vier concepten? En waar wil je naartoe? Welke stappen zijn er eerst nodig? Zit dat in visie-ontwikkelen? Of in het professionaliseren door de medewerker door nieuwe vaardigheden te ontwikkelen? En wat is er voor nodig om het onderwijsconcept qua ict-middelen en content waar te kunnen maken? Vragen die een antwoord verdienen: ga samen in gesprek!” Bekijk ook de uitleg in de video.

Tips van het leerlab

  • Ga een open gesprek aan over visie met iedereen in de school (ook docenten, de ict-afdeling en OOP)
  • Spreek met elkaar uit: waar sta je nu? En waar wil je naartoe?

Vervolgens kun je met elkaar nadenken over het vervolg:

  • Wat heeft de medewerker/de leerling/ict-afdeling nodig om daar te komen?
  • Hoe kun je die wensen realiseren?

Vaardigheden

Als je naar aanleiding van de infographic kiest voor meer maatwerk, verandert de rol van de docent en de leerling. Dit vraagt ook andere vaardigheden van de docent en de leerling. Om hier nog meer diepgang in aan te brengen maakte het leerlab ook rubrics voor de docent, coach én de leerling.

Meer lezen

 

Wil je ook een visie ontwikkelen op een verandering in je school? Bekijk dan deze tips uit de routekaart veranderaanpak of bekijk alle fases uit het veranderproces.

 

, ,

Comments are closed.