Op bezoek bij een innoverende school

Docenten van het Herbert Vissers College (HVC) uit Nieuw-Vennep zijn in het voorjaar op schoolbezoek geweest bij twee scholen in Finland. Op deze scholen hebben de docenten gezien en geleerd hoe het Finse onderwijssysteem werkt en ervaren welke waarde dit heeft voor hun eigen situatie op school. Hieronder een interview met Evert Jan Oppelaar (docent HvC) over hun bezoek en wat ze hieruit hebben gehaald. Het HVC maakt deel uit van het leerlab Curriculumbewustzijn. Wil je zelf een school bezoeken? Gebruik dan deze checklist schoolbezoek.

Welke scholen zijn bezocht?

De Saunalahti basisschool (7-16 jaar) en de Lumon Lukio upper secondary school (16-19 jaar).

Wat was de aanleiding om deze scholen te bezoeken?

In ons Leerlab hebben we het nodige gezien en gelezen over scholen in Scandinavië die het onderwijs structureel persoonlijker en activerende vormgeven. We wilden graag met eigen ogen zien hoe deze scholen werken en wat daarvoor nodig is.

Wat heb je geleerd tijdens de bezoeken?

 • De harmonie die in de scholen heerst waardoor niets in de weg staat om tot leren te komen.
 • De manieren waarop het leren zichtbaar wordt gemaakt voor de leerling, de docent, de ouders en anderen gedurende het hele leerproces.
 • Het eigenaarschap van het leerproces dat optimaal bij de leerling en de docenten ligt (en natuurlijk hoe dat gebeurt).
 • De samenwerking, met name tussen docenten onderling (teamteaching).
 • De verbondenheid, met name tussen de school en de omgeving. Leren is een holistisch proces.

Hoe ga je dit toepassen?

Dit schooljaar hebben we al ingezet op leren zichtbaar maken. Het eigenaarschap van de leerling vergroten en met elkaar samenwerken. Dit hebben we gedaan binnen een drie weken durende expeditie in het eerste jaar van het vwo. Komend schooljaar gaan we verder op deze lijn en maken we in de school een ruimte geschikt voor teamteaching* waarin we met 60 leerlingen tegelijk kunnen werken. Het Leerlab wordt uitgebreid in omvang (er gaan meer docenten meedoen) en met deze docenten gaan we werken aan teamteaching. Dit betekent anders toetsen en persoonlijke leerpaden ontwikkelen waarbij het leerproces meer zichtbaar en grijpbaar wordt voor de leerling (en de docent). Tijdens de reis hebben de docenten een filmpje gemaakt.

*Teamteaching: het gezamenlijk lesgeven aan twee (of meer…) klassen tegelijkertijd. Dit vraagt om gedegen, curriculumgerichte lesvoorbereiding waarbij de persoonlijke leervraag van de leerlingen leidend is. De groep kan op andere manieren worden ingedeeld dan alleen op basis van wie toevallig bij elkaar in de klas zit. Er kan gekeken worden naar tempo, gewenste instructievorm, keuze van het onderwerp en dergelijke. Het gezamenlijk voorbereiden van een les stimuleert de dialoog over waar deze les over gaat.

Meer resultaten uit dit Leerlab vind je hier.

Thema: Ervaringen
Tags:

Reacties2

 1. Bianca van Dam maart 24, 2017 at 7:49 pm #

  Hallo,

  Ik was bij diverse workshops op ‘Leerling 2020’.
  Het toeval wil dat ik in juni naar Helsinki ga. Zou je mij misschien wat namen/(email-)adressen van vo-scholen kunnen geven, die ik zou kunnen vragen of ik daar een bezoek kan brengen? Waar ik kan filmen en wat interviews kan houden en op mijn school een impressie kan geven van wat daar gebeurt?

  Alvast bedankt voor je antwoord,
  Bianca van Dam, docent Engels,
  Stedelijk Dalton Lyceum, Dordrecht