Inspiratievideo’s: 4 vormen van differentiëren

Hoe kunnen we de leerling eigenaar maken van zijn/haar eigen leerproces binnen de bestaande structuur? Het CSG Groene Hart Rijnwoude zet verschillende vormen van differentiëren in om dat te bereiken. Bekijk deze video’s over differentiëren met de studieplanner, met behulp van feedback, de werkvorm speeddaten en de bus-opstelling.

Differentiëren met behulp van de studieplanner

Bij differentiëren met behulp van de studieplanner werken leerlingen zelfstandig aan de opdrachten van de studieplanner. Zij werken op hun eigen tempo en volgens een eigen gekozen route aan de opdrachten van de studieplanner. Op vaste momenten geeft de docent instructie over de leerstof. Leerlingen bepalen zelf de inhoud van de les en beslissen zelf of zij de klassikale instructie van de docent volgen. Bekijk de volledige uitleg.

Differentiëren met behulp van feedback

Leerlingen verwerken lesstof door middel van een opdracht van de docent. De docent geeft feedback op deze opdracht door middel van drie ‘tegenvragen’ en een emoticon; een smiley voor ‘goed op weg’, een pijl voor ‘verbeteringen aanbrengen’ en een treurige emoticon voor ‘aan de slag!’
. De leerlingen gaan aan de slag met de tegenvragen, verbeteren het werk en leveren het verbeterde werk opnieuw in. De docent bekijkt en beoordeelt het verbeterde werk. De leerlingen worden in de gelegenheid gesteld verbeteringen aan te brengen en op die manier de opdracht op een hoger niveau af te sluiten. Bekijk de volledige uitleg.

Differentiëren met behulp van speeddaten

Leerlingen oefenen hun spreekvaardigheid met verschillende klasgenoten door middel van speeddaten. Leerlingen gaan aan de hand van een vragenlijst in meerdere rondes met elkaar in gesprek. Hiermee verbeteren ze hun spreekvaardigheid, luistervaardigheid, grammatica en woordenschat. De leerlingen zitten of staan tegenover elkaar en na het sein schuiven leerlingen aan een kant een aantal plaatsen door. Op die manier spreken de leerlingen in korte tijd verschillende klasgenoten. Bekijk de volledige uitleg.

Differentiëren met de bus-opstelling

Binnen deze werkvorm wordt er gedifferentieerd op basis van de behoeften van leerlingen in het klaslokaal. De docent start de les klassikaal op met een terugblik op de vorige les en benoemt de leerdoelen van deze les. Na de klassikale start gaan de leerlingen aan het werk in een van de drie groepen. In groep 1 (zonder instructie), in groep 2 (met instructie) of in groep 3 (met verlengde instructie). Bekijk de volledige uitleg.

Bekijk de volledige video van het CSG Groene Hart over de vormen van differentiëren.

Meer lesvoorbeelden over differentiëren?

Het leerlab Klassikale context heeft de drie basisstappen van differentiëren uiteengezet waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen differentiëren op niveau, instructie en verwerking. Het leerlab heeft nog meer voorbeelden gedeeld om te differentiëren. Bekijk ook:

Heb jij ervaring met hoe je kunt differentiëren in de klas? Laat het ons weten via een reactie hieronder.

Wil jij oefenen met differentiëren, maar kom je er niet aan toe om de eerste stap te zetten? Meld je dan nu aan voor de challenge ‘Aan de slag met differentiëren’! Leerling 2020 stuurt je dan gedurende twee maanden elke twee weken een mail met een opdracht waarmee je op een eenvoudige manier kunt starten met differentiëren. We hebben opdrachten geselecteerd die makkelijk uit te voeren zijn.

, ,

Reacties2

 1. Willem Korevaar februari 21, 2017 at 9:46 pm #

  Meervoudige intelligentie? Twijfelachtige theorie!
  Onderwijsmythe nummer zoveel:
  https://www.beteronderwijsnederland.nl/content/meervoudige-intelligentie-een-onwetenschappelijke-onderwijshype

  • Wim Zwart februari 25, 2017 at 9:55 am #

   Eens. Maar wel een leuk vertrekpunt om met de leerling in dialoog te treden.