Jouw rol als docent in een onderwijsvernieuwing

Voorbereiden, starten, uitvoeren en evalueren; het zijn allemaal belangrijke stappen wanneer je een onderwijsvernieuwing gaat doorvoeren. Het docententeam van de bovenbouw van Stad & Esch in Meppel heeft het heft in eigen hand genomen door zelfstandig een pilot op te zetten en uit te voeren. Vallen en opstaan hoort hierbij, waardoor ze belangrijke lessen hebben geleerd: Ga het gewoon doen (in plaats van af te wachten), richt je op het positieve en durf je bewust te zijn van je eigen rol. Wat komt er allemaal kijken bij het uitvoeren van een pilot?

Een goed idee, en dan?

Als leidraad voor de pilot heeft het docententeam bepaalde uitgangspunten geformuleerd. Dit zijn bijvoorbeeld het behoud van keuzevrijheid van de docenten en het betrekken van zoveel mogelijk collega’s. Zulke uitgangspunten zorgen voor houvast tijdens de uitvoering van de pilot.

Het proces van begin tot eind

In 6 stappen hebben de docenten de invoering, uitvoering en evaluatie van de pilot uitgewerkt. Wat is essentieel bij onderwijsvernieuwing en wat kan je gemakkelijk over het hoofd zien? Iedere stap wordt aangevuld met praktische informatie en ervaringen.

Nog tips?

Lees het volledige stappenplan en de tips die de docenten van Stad & Esch je mee willen geven. En vergeet niet: wacht niet af, maar ga het doen! Benieuwd wat Stad & Esch met deze onderwijsvernieuwing voor elkaar heeft gekregen? Klik hier voor de video over de pilot en de ervaringen van leerlingen, docenten, ouders en het management. Kijk ook hier voor de ervaringen van het Herbert Vissers College bij het uitvoeren van een pilot.

Meer informatie

Om de verandering naar gepersonaliseerd leren en ict in de school te bevorderen, biedt de Veranderaanpak van Leerling 2020 diverse activiteiten, bijeenkomsten en vormen van ondersteuning aan voor veranderprocessen in de school.  Bekijk de Folder Ga in gesprek met je team, waarin handreikingen worden geboden om met elkaar in gesprek te gaan over veranderingen in je school. Voor meer informatie over de Veranderaanpak kun je op de hoogte gehouden worden via de nieuwsbrief.

Wil je ook een plan van aanpak ontwikkelen voor een verandering in je school? Bekijk dan deze tips uit de routekaart veranderaanpak of bekijk alle fases uit het veranderproces.

 
 

Thema: Ervaringen, Tools
Tags:

Comments are closed.