Kennis delen via ‘topic owners’

Hoe leren docenten van elkaar? Het Trias VMBO zet hiervoor ‘topic owners’ in. Deze interne experts op een bepaald gebied werden geïntroduceerd bij de andere docenten met speeddates. Bekijk hoe dat werkt.

Werken aan ict-basisvaardigheden

Om leerlingen meer eigenaarschap over hun eigen leerproces te geven, wil het Trias VMBO ‘blended learning’ aanbieden. Binnenkort kan elke leerling met een laptop werken naast het boek. Na onderzoek bleek echter dat 20% van de docenten niet de basisvaardigheden beheerst om met digitale tools te kunnen werken. Het inzetten van ‘topic owners’ bleek het middel om docenten laten sleutelen aan basale vaardigheden zoals laptopgebruik, werken met PowerPoint, digitaal archiveren, mediawijsheid en toepassingen van digitale didactiek. “Topic owners zijn lerende professionals die hun kennis over digitale tools met collega’s delen”, vertellen Cynthia van Gelderen en Julia Ose, beiden docent en trekker van het leerlab.

Speeddates met topic owners

De topic owners werden geïntroduceerd tijdens een studiedag digitale didactiek. Na een lezing van Dieter Möckelmann over onderwijs in de 21eeeuw konden docenten speeddaten met de topic owners. Het mooie van speeddaten is volgens Cynthia dat je alle mogelijkheden kunt laten zien zonder iets op te leggen. Een ander voordeel is dat iedereen weet bij welke topic owner hij of zij later terecht kan met vragen. Een van de bezoekers: “Ik wist niet dat je zo gemakkelijk studiewijzers kon maken en delen. Ik ga dit zeker in mijn sectie bespreken!”

“Superleuk om te doen”

Cynthia zelf is ook topic owner, en wel van het onderwerp studiewijzer. “In Magister kunnen we op leerroutes differentiëren. De kennis die ik daarover heb opgebouwd, draag ik ook in mijn eigen team en aan andere teams uit. Dat is superleuk om te doen.” Julia deelde haar ervaring met quiztools in de les: “Door de uitwisseling met mijn collega’s heb ik niet alleen kennis doorgegeven, maar ook zelf nieuwe ideeën gekregen.” Een andere topic owner maakte in Magister zijn eigen leeromgeving, waarin leerlingen zelfstandig opdrachten uitvoeren. En de TOA’s (technische onderwijsassistenten) helpen docenten om micro:bit in de les toe te passen.

Direct aan de slag

De reacties van andere docenten op de topic owners waren heel positief. Veel collega’s hadden geen idee dat er zoveel manieren zijn om het onderwijs te verrijken. “Sterker nog, de meeste collega’s wilden meer weten en er direct mee aan de slag gaan”, aldus Cynthia. Ze bedacht twee vormen om docenten hierbij te helpen: de inspiratiemap en het laptopcafé.

Inspiratiemap

Voor docenten die meteen aan de slag willen legde Cynthia een inspiratiemap aan met digitale tools om te differentiëren. Er is ook een papieren versie beschikbaar, zodat ook collega’s die nog niet zo goed digitaal hun weg weten te vinden ermee kunnen werken. “De inspiratiemap is fantastisch om scholing op te zetten”, vindt Cynthia. “We gaan kijken of we docenten via een workshop met de kickstarters kunnen laten oefenen. Zo worden zij vervolgens ook een topic owner en kunnen ze hun kennis weer delen met andere collega’s.”

Laptopcafé

Die kennisdeling vindt bijvoorbeeld plaats in het laptopcafé. Cynthia: “Je kunt er als docent vrij en zonder enige verplichting binnenlopen, je laptop meenemen en hulp krijgen van de betreffende topic owner.” Een van de deelnemers vond het bijvoorbeeld fijn dat ze met haar eigen vragen terecht kon, maar ook inspiratie opdeed voor nieuwe toepassingen. Het laptopcafé vraagt wel wat organisatie. Cynthia: “Veel docenten blijken wel naar het laptopcafé te willen komen, maar geen tijd te kunnen vrijmaken. We weten inmiddels dat de behoefte bestaat en gaan kijken hoe we kunnen zorgen dat zoveel mogelijk docenten kunnen aanhaken.”

Overzichtelijk voor leerlingen

Hoe vinden de leerlingen het eigenlijk dat hun docenten meer ict in de lessen toepassen? “Hun leven wordt een stuk overzichtelijker”, merkt Cynthia. “We denken altijd dat leerlingen zo digitaal vaardig zijn omdat ze handig zijn met YouTube en weten hoe een smartboard werkt. Maar als het om leerdoelen gaat, dan houdt het snel op. Magister is een bron van informatie en als docent merk ik dat mijn leerlingen het heel fijn vinden dat ik studiemapjes klaarzet met keuzemogelijkheden. Als docent ben ik er verantwoordelijk voor dat ze een plan hebben en meer eigenschap over hun leerproces krijgen.”

Trias VMBO neemt deel aan het leerlab Differentiatie in leerroutes.

Meer lezen

Wil je een verandering in je school doorontwikkelen? Bekijk dan deze tips uit de routekaart veranderaanpak of bekijk alle fases uit het veranderproces.

 

 

,

Comments are closed.