“Kijk naar hoe ik in de klas presteer in plaats van op een toets”

“Goede communicatie en begeleiding van een vertrouwenspersoon op school.” “Weg met de hokjes vmbo, havo, vwo.” En: “Hoe geweldig zou het zijn als we geen cijfers hebben?” Zomaar enkele uitspraken van aanwezige leerlingen tijdens de bijeenkomst ‘Schoolleiders voor de toekomst’. Een ideaal moment om eens aan leerlingen te vragen: wat wil jij veranderen aan het onderwijs?

70 leerlingen

Op 6 maart bracht de groep ‘Schoolleiders voor de Toekomst’ in samenwerking met Schoolinfo ongeveer 60 schoolleiders en 70 leerlingen bijeen. De bijeenkomst had als doel om schoolleiders enthousiast te maken voor deze beweging die streeft naar een nieuw ecosysteem voor educatie en om input van leerlingen te vergaren over hoe zij willen leren. Bekijk het filmverslag van deze bijeenkomst.

Soft skills

Terwijl de schoolleiders tijdens de bijeenkomst met elkaar in gesprek gingen over de veranderingen in het onderwijs, bekeken de leerlingen fragmenten uit de film Most likely to succeed. Een film waarin een Amerikaanse school centraal staat die de vakken heeft losgelaten, soft skills zoals presenteren stimuleert en leerlingen verantwoordelijkheid, vertrouwen en ruimte geeft om samen te werken aan projecten.

Discussie

Enkele leerlingen vonden de vernieuwingen in deze school best ver gaan. “Soft skills zijn belangrijk, maar die leer je ook in de samenleving. Uiteindelijk moet je genoeg kennis hebben om het examen te halen.” En: “Zonder cijfers leren? Hoe ga je dan in aanmerking komen voor vervolgonderwijs? Het moet eigenlijk allemaal in een keer worden veranderd.” Daarna kwam de discussie op gang met leerlingen die een andere insteek kozen: “Als een leerling begeleiding nodig heeft met presenteren dan moet je dat geven. Op maat. Kijk naar wat leerlingen nodig hebben.” En: “Vervolgstudies zijn ook meer aan het kijken naar wat je aan vaardigheden hebt geleerd en niet alleen naar de cijfers die je hebt gehaald.”

Focus van ouders

Wat tijdens de discussie ook opviel is dat de focus van veel ouders van deze leerlingen ook op de cijfers ligt. Ouders willen weten of hun kinderen voldoendes halen maar volgens de leerlingen wordt over de inhoud van het onderwijs thuis beperkt gesproken.

Aan de slag

Na de film gingen leerlingen in groepjes aan de slag met de vragen: Hoe ziet je ideale schooldag/schoolgebouw eruit? En wat wil je vragen aan de schoolleiders? Daar kwamen creatieve werkjes uit voort die tijdens een expositie werden getoond aan de schoolleiders. Zo bedacht een groepje eersteklassers ‘Het Zonnecollege’: een school met een gebouw dat op een zon lijkt. In het midden een ronde aula waar de leerlingen met elkaar werken met daaromheen lokalen die uitsteken waar verdieping kan worden gevonden. De school heeft geen cijfers en geen lesrooster.

Oog voor de leerlingen

Een ander groepje benadrukte het belang van een goede communicatie met de leerlingen. En: “Laat de hokjes verdwijnen”, was ook een oproep aan de schoolleiders. “Vmbo, havo, vwo: zo moet het niet. Heb oog voor de leerlingen.” Leerlingen die ervaring hebben met verschillende niveaus in een klas gaven aan dit heel prettig te vinden. Ook schetste een groep de ideale docent: een coach met veel kennis en ervaring die een goede balans kent tussen los en streng.

Afsluiting

Na een middag nadenken gingen de leerlingen in de afsluiting helemaal los: “We moeten meer in de praktijk gaan werken. Vakken samenvoegen. Zodat we met plezier naar school gaan. Dat is waar we met zijn allen naar streven.” En: “Als er gekeken zou worden hoe ik in de klas presteer in plaats van op een toets, zou ik er een stuk beter voor staan.”

Timing

Volgens Paul Rosenmöller van de VO-raad was de timing van de bijeenkomst perfect. “Elke verandering kent een voorhoede. Ik hoop dat jullie (de schoolleiders, red.) de massa mee kunnen krijgen.” De leerlingen waren vooral erg blij dat ze mee mochten denken. “Ik zat met 12 man in een groepje. Dan denk je: ‘chaos’. Maar nee, het was ontzettend leuk om verhalen van andere leerlingen te horen.” De conclusie die we hier kunnen trekken: een betrokken leerling is een blije leerling. Een aanbeveling die de schoolleiders dan ook van de leerlingen meekregen als vervolgactie.

, ,

Comments are closed.