Klaar voor het hbo inclusief praktijkervaring

Lentiz Dalton Het Groene Lyceum biedt een oplossing voor leerlingen met havo-advies die ook graag praktisch bezig zijn. Via een doorlopende leerlijn vmbo-mbo zijn ze in 6 jaar klaar voor het hbo. Inclusief een schat aan praktijkervaring.

Praktisch onderwijs

Leerlingen op Het Groene Lyceum halen in zes jaar tijd een vmbo- en een mbo-diploma om zo door te kunnen stromen naar het hbo. In het derde jaar doen leerlingen het grootste deel van het vmbo-examen, in het vierde jaar starten ze ook al met het mbo-traject. In Nederland zijn momenteel veertien ‘Groene Lycea’ die dit versnelde en praktische onderwijs voor ondernemend ingestelde leerlingen mogelijk maken.

Behoefte aan ander onderwijs

Lentiz Dalton startte in 2012 met een eerste leerjaar. “Onze school staat in een ondernemende omgeving en we merkten dat er steeds meer ouders waren die ander onderwijs voor hun kinderen wilden”, vertelt schoolleider Frans van der Sman. Er ging een ‘nuldejaar’ aan vooraf. In het zogenoemde nuldejaar is uitgezocht hoe docenten het vmbo-onderwijs aan het mbo konden knopen.

Vakken

De betrokken docenten zochten uit welke praktijkelementen ze in welke vakken konden verwerken om mbo-onderdelen in de onderbouw op te nemen. Daar kwam het vak ‘onderzoeken en ondernemen’ uit voort, waarbij leerlingen een dagdeel per week aan projecten werken. Daarnaast volgen ze algemene vakken zoals Nederlands, Engels en wiskunde. De mbo-vakken zijn juist gericht op vakkennis: bedrijfseconomie, marketing en kwaliteitszorg et cetera.

Overleg met ouders en leerlingen

Het eerste leerjaar functioneerde als een soort laboratorium. Frans: “We hebben dit traject met elkaar ontwikkeld en dat leertraject is nog steeds niet voorbij. De eerste groep die naar het tweede leerjaar gaat, loopt ook weer tegen van alles aan. Maar door middel van leerling- en ouderpanels gaan we in gesprek en ontvangen we feedback. Ook docenten zijn voortdurend met leerlingen en ouders in gesprek door middel van coachgesprekken en LOB-gesprekken.” Het voortdurende overleg met leerlingen en ouders is volgens Frans de kracht van het traject.

Ondernemingsplan

De lesstof sluit aan op de praktijkwereld. In het vierde leerjaar zijn leerlingen bijvoorbeeld bezig met het project ‘jong ondernemen’. Daarbij wordt het vak economie gekoppeld aan een praktijkopdracht. Leerlingen zetten een product in de markt met alles wat daarbij hoort, zoals de inkoop, een ondernemingsplan en een marketing- en communicatieplan. Frans: “Je kunt erover lezen in een boek, maar je kunt het nog beter zelf gaan doen en ondervinden.”

Gepersonaliseerd onderwijs

De school heeft inmiddels twee leerjaren leerlingen afgeleverd met een startkwalificatie voor het hbo. Frans: “Dat zijn gemotiveerde leerlingen die echt gevormd zijn en geleerd hebben verantwoordelijkheid te nemen. Als je met ze praat, dan merk je dat ze stappen hebben gezet. We geven ze maatwerk en laten ze eigenaar zijn van hun eigen leerproces. Dit versnelde traject past wat dat betreft dus prima bij het gepersonaliseerde onderwijs dat we willen aanbieden.”

Leerlingen loslaten

Maatwerk en gepersonaliseerd onderwijs vraagt natuurlijk ook wat van de docenten die op het vmbo-mbotraject lesgeven. Leerlingen worden gestimuleerd om meer eigenaarschap te nemen. “Dit soort veranderingen zijn voor docenten ingewikkelder dan voor leerlingen”, zegt Frans. “We hebben het er daarom voortdurend over, doen aan zelfevaluatie en geven feedback. De ene docent pakt het sneller op dan de ander; de gedachte is dat je toch wordt afgerekend op de eindexamenresultaten.”

Breder vakkenpakket

Frans zou graag alle vakken over de hele breedte willen aanbieden. De licenties – Het Groene Lyceum mag bijvoorbeeld geen techniekopleiding op mbo-niveau aanbieden – houden dat vooralsnog tegen. “We zoeken nu de maximale ruimte om aan te sluiten bij de leerbehoeften van deze kinderen. Ik heb helaas geen invloed op licenties en veranderingen in het onderwijs gaan langzaam. Maar een weg terug is er niet, we kunnen alleen nog maar vooruit.”

Wil je weten welke vragen en antwoorden er leven over leerlijnen bij andere docenten? Ga naar Edualdo.nl.

Wil je weten welke vragen en antwoorden er leven over Eigenaarschap bij andere docenten? Ga naar Edualdo.nl.

Lentiz Dalton neemt deel aan het leerlab Visie op personalisatie.

Meer lezen

 

Wil je ook een plan van aanpak ontwikkelen voor een verandering in je school? Bekijk dan deze tips uit de routekaart veranderaanpak of bekijk alle fases uit het veranderproces.

, , ,

Comments are closed.