Leerlijn digitale basisvaardigheden voor brugklassers

Op de Christelijke Scholengemeenschap Veenendaal (CSV) hebben alle leerlingen een laptop. Maar niet alle leerlingen kunnen – op het moment dat ze de school binnenlopen –  goed omgaan met het apparaat. Ook kennen ze vaak nog niet alle mogelijkheden die digitaal onderwijs biedt. Daarom heeft de school een leerlijn samengesteld waarmee de brugklassers zich de digitale basisvaardigheden eigen kunnen maken.

Bekijk de leerlijn

De leerlijn ‘Basislessen digikette, laptop en ict’ is te bekijken in Wikiwijs. Omdat het SLO nog geen leerdoelen heeft vastgesteld voor digitale vaardigheden kan de leerlijn nog niet worden gemetadateerd. De school heeft daarom leerdoelen gemaakt waarop de leerlijn aansluit.

In de praktijk

Leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag met de online leerlijn. De leerling werkt hierbij op zijn eigen tempo en er zijn mogelijkheden voor verdieping. Elk onderdeel sluit de leerling af met een opdracht die hij kan inleveren via de elektronische leeromgeving. Om de lessen zo toegankelijk mogelijk te maken, is de mogelijkheid voor leerlingen ingebouwd om de tekst te laten voorlezen. Leerlingen sluiten de leerlijn af met een creatieve opdracht, waarin alle geleerde vaardigheden terugkomen.

Ook aandacht voor veilig internetgebruik

De leerlijn is gericht op leerlingen uit het eerste leerjaar vmbo basis, kader en gemengde leerweg. Behalve laptopgebruik en veelvoorkomende functies in Windows, Itslearning en Magister, besteden docenten tijdens de lessen aandacht aan veilig internetgebruik, gezond computeren en het gebruik van een smartphone voor onderwijsdoeleinden. De leerlijn wordt nog uitgebreid met lessen over gebruik van Word, Powerpoint, Excel en MovieMaker.

De CSV neemt deel aan het leerlab Verbinding curriculum, content en platform.

Itslearning

Rating: 4 uit 4 reviews

Bekijk reviews

, ,

Reacties4

 1. Virginie van Driel december 23, 2016 at 7:52 pm #

  Super gedaan collega’s!

 2. Géa van den Elsen december 22, 2016 at 7:41 am #

  Complimenten!

 3. Gert van Burken december 21, 2016 at 10:22 pm #

  Met deze ontwikkeling is de leerling beter voorbereid op de toekomst en bepaald zijn eigen leerlijn om zo op zijn of haar tempo het traject te volgen.

 4. Wendy Ficker december 21, 2016 at 4:02 pm #

  Hier ben ik wel trots op. Maanden hard werken en dan dit resultaat.