Leerlingen uitdagen met een PowerPoint-game
Mark Rasker, docent Engels op de Topsport Talent School Groningen wilde leerlingen uitdagen om de mogelijkheden van Office 365 te leren kennen. Daarom liet hij ze in PowerPoint een game ontwikkelen.
#Hoedan?
‘Hoe dan?!’ was de eerste reactie van zijn leerlingen, toen Mark ze als opdracht gaf een game te maken in PowerPoint. “De chaos was compleet, ongeloof heerste alom en de klas verklaarde me compleet idioot. Eén leerling vroeg zich hardop af wat de leerlingen nog zouden kunnen leren in PowerPoint. Totdat ik ze een heel simpele game voorschotelde in PowerPoint. Hierin moesten ze een deur door zien te komen.”
Uitdagend
Dat dit mogelijk was bleek toch nieuw te zijn voor de leerlingen. De opdracht was zo uitdagend, dat andere docenten klaagden dat leerlingen tijdens hun les bezig waren met het maken van de PowerPoint-game. Eén van zijn leerlingen zei achteraf: “Het is een stuk makkelijker geworden om met PowerPoint te werken, omdat ik nu weet wat er allemaal kan.
Wat wilde je hiermee bereiken?
“Het doel was om leerlingen vaardiger te maken met Office-programma’s, daarom heb ik ervoor gekozen om ze een spel te laten maken in PowerPoint. Hiermee werden twee dingen met elkaar verbonden. Ze werden uitgedaagd om hun creativiteit te gebruiken. Verder kregen ze praktische skills mee en moesten ze samenwerken. Ik heb gekozen voor een game omdat dit de leerlingen aanspreekt.”
Wat hebben leerlingen van PowerPoint geleerd?
“Naast het gewenste effect haalden een aantal leerlingen er zelfs meer uit: ‘Het is heel anders dan een normale Engels les’, zei één leerling. ‘Je leert niet alleen PowerPoint, maar je bent ook heel erg aan het nadenken over gamemechanieken’. Toen ze er bijvoorbeeld achter kwamen hoeveel mogelijkheden de hyperlink-functionaliteit heeft, ging er een hele wereld voor ze open.”
Een leerling:
“Ik heb geleerd hoe je koppelingen moet gebruiken en dat een .jpg-bestand altijd een witte achtergrond laat zien als er geen kleur is ingevuld, terwijl een .png-bestand dat niet doet.”
Wat hebben de leerlingen nog meer opgestoken van deze opdracht?
“Eén van de leerlingen zei: ‘het was anders dan school, leuk even niet te hoeven leren. Ik vond het ook leuk om zelf te onderzoeken’. Deze leerling heeft iets nieuws geleerd waar ze anders nooit achter was gekomen. Daarnaast heb ik leerlingen laten zien dat er in digitale programma’s ontzettend veel mogelijk is. Met het oog op de 21ste eeuwse vaardigheden hoeft een leerling namelijk niet per se alle ins en outs te kennen van een programma, de leerling moet wel de kennis hebben dat het mogelijk is.”
Hoe heb je het aangepakt?
“Ik heb een les gegeven over de te nemen stappen in elk groepje. De opdracht was om inhoud te geven aan de woorden: Where in the world is…. Deze woorden moesten duidelijk naar voren komen in het thema of de vorm van het spel. De leerlingen gingen vervolgens uiteen en hebben vier weken aan het spel geknutseld. Ik heb ze alle vrijheid gegeven die ze zelf nodig achtten. In die weken was er geen reguliere les, maar wel tijd om vragen te stellen. Ik heb na twee weken een tussenevaluatie gehouden om te kijken hoe ver iedereen was. Ik heb toen groepen gezien die al bijna klaar waren en groepen die nog praktisch moesten beginnen. Om wat groepen op weg te helpen heb ik nog een voorbeeldgame getoond waarin de cursor binnen de smiley moest blijven terwijl die bewoog.”
Een voorbeeldgame met de instructie en doel van het spel.
Hoe heb je de leerlingen beoordeeld?
“De leerlingen heb ik beoordeeld met een rubric die ik vaker voor losse opdrachten en verslagen gebruik.”
Wat voor games kwamen eruit?
“De games waar de leerlingen mee kwamen liepen enorm uiteen. De leerlingen keken wel bij elkaar voor inspiratie, maar niemand wilde een regelrechte kopie maken van andermans werk. Er kwamen bijvoorbeeld doolhofspelletjes. Bij een doolhof zat een piranha achter je aan die je voor moest blijven als een soort timer. Daarnaast waren er games met zoekplaatjes waarbij je op zoek moest naar bijvoorbeeld een hond in een foto met mensen.”
Voorbeeld van een PowerPoint gemaakt door leerlingen met een zoekplaatje waarin je de hond Bob moet vinden.
Voorbeeld van een PowerPoint gemaakt door leerlingen in de vorm van een quiz.
Wil je weten welke vragen en antwoorden er leven over Gamification bij andere docenten? Ga naar Edualdo.nl.
De Topsport Talent School Groningen neemt deel aan het leerlab LOOT – (digitale) content.
Niet “alleen” de opdracht is fantastisch maar vooral de doordachte begeleiding, bewaking van de voortgang én beoordeling! Enthousiaste docenten vergeten vaak deze essentiële onderdelen! Gefeliciteerd
Geweldige uitdaging voor de leerlingen en ook mooi om de voorbeelden te gebruiken.
Hoe krijg je de smiley zo in beweging? Kan het zijn dat ik een bepaalde ontwerptool niet in PowerPoint beschikbaar heb?
Bedankt voor je reactie!
Ik gebruik Power Point 2016. De ontwerpttools die ik heb gebruikt zitten standaard in Power Point, Deze ontwerptools vind je onder het kopje ‘animaties’. Ik heb even gekeken op youtube naar een video die het wat uitgebreider uitlegt. Je kunt deze video https://www.youtube.com/watch?v=vAPmTT0ndr4 gebruiken om te kijken hoe die animaties werken. Dit is ook een tip die ik de leerlingen heb meegeven. Er staat een schat aan informatie op youtube.
Veel succes!
GE-NI-AAL!!
Dit ga ik zeker doen in mijn lessen, wat een mooie opdracht.