#Leerlingen

Elke school heeft het in huis: frisse, creatieve en kritische leerlingen. Tijd voor schoolleiders, docenten én voor Leerling 2020 om hier gebruik van te maken!

Met #Leerlingen geven we scholen handvatten om het betrekken van leerlingen vorm te geven. We doen onderzoek naar wat leerlingen vinden van het onderwijs, we organiseren bijeenkomsten en we delen praktijkvoorbeelden. Zo zorgen we er samen voor dat onderwijsontwikkeling ook echt aansluit bij wat leerlingen nodig hebben.

Onderzoek: gepersonaliseerd leren met ict volgens leerlingen

In samenwerking met Scholieren.com is tweemaal een enquête uitgezet onder ruim 500 leerlingen. We vroegen hen hoe zij dachten over het gebruik van ict op hun school en de mate waarin zij kunnen kiezen hoe, wat en op welk tempo ze leren. Bekijk de infographic van het onderzoek van november 2016 en de infographic van het onderzoek van maart 2016. Zelf onderzoek doen op je eigen school? Gebruik de vragenlijst!

Infographic november 2016

Bijeenkomsten: leerlingen en docenten samen aan de slag

Door middel van verschillende bijeenkomsten geven leerlingen hun mening over gepersonaliseerd leren met behulp van ict. Ook bieden we docenten en leerlingen handvatten om zelf aan de slag te gaan en de samenwerking met leerlingen tot een duurzaam proces te maken.

Focusgroep digitale portfolio’s

In april 2017 organiseerden we, in samenwerking met Scholieren.com, een focusgroep rondom het digitale portfolio. Vijftien leerlingen gingen met drie leveranciers in gesprek over de succesfactoren en verbeterpunten van het digitale portfolio. Bekijk welke drie inzichten dit opleverde.

Samen werken aan onderwijs: Bijeenkomst voor leerlingen en docenten

Op 23 januari 2018 wordt er een bijeenkomst georganiseerd voor docenten en hun leerlingen. Door middel van workshops en uitwisseling met andere scholen gaan zij samen actief aan de slag om het betrekken van leerlingen op hun eigen school te organiseren. Aanmelden volgt binnenkort!

Wil je zelf een bijeenkomst organiseren om met leerlingen aan het onderwijs te werken? Gebruik deze werkvormen of organiseer een Babbelbox! Ook kunnen we je helpen bij het opzetten van een bijeenkomst. Laat het ons weten via leerling2020@schoolinfo.nl!

Praktijkvoorbeelden: leren van andere scholen

Vanuit de leerlabs delen we allerlei praktijkvoorbeelden van scholen die al veel doen met het betrekken van leerlingen. Of het nou gaat om een grote onderwijsvernieuwing of kleine experimenten in de klas. Op die manier willen we andere scholen inspireren om ook stappen te zetten richting onderwijs waarbij de leerling écht centraal staat. Benieuwd naar hoe andere scholen dit doen? Ga naar de praktijkvoorbeelden van #Leerlingen.

Meer weten?

Voor vragen en opmerkingen kun je contact opnemen met leerling2020@schoolinfo.nl o.v.v. #leerlingen.