“Log een keertje in bij Wikiwijs en ontdek wat er aangeboden wordt”

Cérise Sangers-Keuren, docent Engels aan het Sint-Janscollege gebruikt de digitale tool Wikiwijs omdat ze er niet ‘alleen’ materiaal kan arrangeren, maar ook kan ontwikkelen. Het leesproject ReadBox is ermee tot stand gekomen.

Altijd beschikbaar

Wikiwijs is een platform waar docenten individueel en samen lessen kunnen maken. “Het belangrijkste voordeel vind ik dat het makkelijk te gebruiken is en dat je lessen met andere docenten kunt delen. Ook kunnen leerlingen het materiaal downloaden zodat ze ermee aan de slag kunnen op een moment dat ze geen internetverbinding hebben. Er raakt niets meer kwijt: het materiaal is altijd beschikbaar, ook buiten lestijd.”

Wikiwijs

Rating: 4 uit 1 reviews

Bekijk reviews

Readbox

Op Sint-Jan is Cérise een van de docenten die veel affiniteit hebben met digitaal leren. Zij is al sinds 2012 bezig met iPadonderwijs en is ook coördinator van het leerlab op school. Het grootste project dat Cérise in Wikiwijs heeft gemaakt, is ReadBox: een leesproject waar derdeklassers zelf hun leesmateriaal en bijpassende verwerkingsopdrachten kiezen en de opbrengsten verzamelen in een (digitaal) portfolio. Cérise laat haar derde klassen vwo hiermee werken sinds oktober 2015 en haar derde klassen havo sinds mei 2016.

Materiaal delen

“Mijn ervaring is dat de meeste leerlingen meer plezier hebben in leren als ze zelf hun route kunnen bepalen. Dat is het idee achter mijn ReadBox-project. Een digitale tool zoals Wikiwijs maakt zo’n project veel gemakkelijker te realiseren en veel toegankelijker.”

Openheid

Kern van het ReadBox-project is dat leerlingen in het medialab van de school (het ‘Inventorium’) zelf leesproducten uitzoeken, maken en presenteren. “Dat doet een beroep op 21e-eeuwse vaardigheden zoals samenwerken en creatief denken en handelen en werkt heel motiverend. Leerlingen zijn trots op hun producten en willen die graag laten zien. Er is meer openheid omdat het leesonderwijs beter aansluit bij hun belevingswereld. Ze snappen de stof ook nog eens beter.”

Drop & drag

Bij het ontwerpen van digitaal lesmateriaal gebruikt Cérise een checklist die zij samen met andere deelnemers aan het leerlab van Leerling 2020 heeft ontwikkeld. Vervolgens zet zij het materiaal in Wikiwijs. “Van tevoren dacht ik: kan ik dat wel?, maar de coach van ons leerlab heeft het mij een keer laten zien en toen ging het eigenlijk heel snel. Wikiwijs werkt met ‘drop & drag’: je maakt een les aan, sleept tekst ernaartoe, je kiest kopjes, geeft aan of je extra materiaal als link wilt aanbieden of opgenomen (embedded) in het materiaal. Ik had het me moeilijker voorgesteld.”

Combineren met Magister

Zelf combineert Cérise Wikiwijs met Magister, omdat dit voor de leerlingen van Sint-Jan een overzichtelijk en vertrouwd platform is. Zij maakt de lessen in Wikiwijs en geeft de leerlingen toegang via een studiewijzer in Magister.

Voor iedereen beschikbaar

Collega’s die nog nooit met Wikiwijs gewerkt hebben, kunnen volgens Cérise het beste eerst een bestaand arrangement uitzoeken en aanpassen. “De meeste docenten hebben via school al een entreeaccount bij Wikiwijs. Log een keertje in en ontdek wat er aangeboden wordt. In plaats van met eigen lesmateriaal te beginnen, kun je dus eerst eens een arrangement naar je Wikiwijs-omgeving kopiëren en aanpassen. Je loopt niet de kans dat je een document beschadigt, dat is een fijn idee. Vervolgens zou je stap voor stap zelf aan de slag kunnen gaan met het arrangeren en misschien zelfs het ontwikkelen van content.” Bekijk hoe Cérise haar collega’s ondersteunt om meer gebruik te maken van digitaal lesmateriaal.

Bekijk het ReadBox-project op Wikiwijs.

Zelf aan de slag? Bekijk de kickstarter Wikiwijs.

En lees de reviewpagina over Wikiwijs.

Het Sint-Janscollege neemt deel aan het leerlab Arrangeren digitale content.

 

Tags: Content, Docent

,

Comments are closed.