Met je vakgroep aan de slag met leerdoelen

Een aantal vakgroepen bij Het Stormink is aan de slag gegaan met het samenstellen van leerdoelen. Al snel bleek dat er te veel leerdoelen werden aangeboden. Maar schrappen, hoe doe je dat eigenlijk?

Regie bij de leerling

Op Het Stormink wordt hard gewerkt aan gepersonaliseerd leren. Dat doen ze onder andere met de Persoonlijk leren-klassen en ook door het inzetten van leerdoelen voor deze klassen. Als je leerlingen regie wil geven over hun eigen leerproces, moeten ze weten waar ze naartoe werken. Dat kan met leerdoelen. Op de school wordt al langere tijd gewerkt met doelen per les en nu wordt ook de stap gezet naar het werken met leerdoelen.

Vakgroepen

Een aantal vakgroepen van Het Stormink is daarom aan de slag gegaan met het samenstellen van de leerdoelen per leerlijn voor hun vak. In eerste instantie werden hiervoor de kerndoelen en eindtermen gebruikt. De docenten kwamen erachter dat dit niet fijn werkte. Doordat de kerndoelen breed en algemeen omschreven waren ontstond er tussen vakdocenten discussie over wat echt belangrijk was en wat weggelaten kon worden. Daarom zijn de vakgroepen verder gegaan met de leerdoelenkaarten van SLO die concreter zijn. Door die naast de leerdoelen uit de methode te leggen ontstond er meer houvast en konden eigen leerdoelen worden geformuleerd.

Kennen en kunnen

Al snel bleek dat er te veel leerdoelen werden aangeboden. Tevens kwamen sommige vakgroepen erachter dat sommige leerdoelen niet of niet voldoende behandeld werden. Femke Loos, docent biologie en coördinator van de Persoonlijk leren-klassen: “Niet alle leerdoelen dragen bij aan het behalen van de kerndoelen en eindtermen. Als je niet oppast komt er steeds iets bij en wordt het te veel. We wilden echt kijken naar wat een leerling aan het einde van zijn schoolperiode moet kennen en kunnen.”

Schrappen

Het was daarom voor het docententeam van Het Stormink een belangrijke stap om leerdoelen te schrappen. “We hebben eerst bepaald welke leerdoelen het allerbelangrijkst zijn. Zo hebben we teruggewerkt en kwamen we tot de conclusie dat we sommige leerdoelen niet hoefden aan te bieden”. Als vakgroep bepaal je zo samen na een inhoudelijke discussie het curriculum. Een bijkomend voordeel is dat sommige docenten kritisch gaan kijken naar het gebruik van de methode.

Leerlingentaal

De leerdoelen die zo werden opgesteld moesten nog wel worden herschreven. “De leerdoelen uit de leerdoelenkaarten zijn niet zo geschikt voor leerlingen. Om ze te kunnen gebruiken in een studiewijzer hebben we ze vertaald naar leerlingentaal.”

Affiniteit

Volgens Femke was deze manier van werken voor iedereen wel even wennen, want het werken met leerdoelen is een heel andere manier van denken. Het helpt om als uitgangspunt met elkaar te bepalen wat belangrijk is. Zo maak je gebruik van de achtergrond en expertise van je collega’s. “In de sectie biologie hebben we docenten die veel affiniteit met planten hebben. Andere collega’s hebben juist een achtergrond die met dieren te maken heeft. Vanzelfsprekend vind je dan andere dingen belangrijk. Door de discussie aan te gaan ga je elkaar meer waarderen. Je krijgt samen een doel.”

Kijken bij andere scholen

De intentie is om de leerlingen naar leerdoelen toe te laten werken. Femke: “Maar de leerlingen zijn nog niet zo bewust bezig met het behalen van de leerdoelen. Dat willen we graag beter begeleiden.” Dit schooljaar gaan een aantal docenten van Het Stormink daarom kijken bij andere scholen hoe zij dit aanpakken. Ook het volgen en begeleiden van de leerlingen bij het behalen van de leerdoelen is daarbij een aandachtspunt.

Gerelateerde artikelen

Een begin maken met individuele leerroutes? Volg het stappenplan

Video: denken in leerdoelen

“Ah-ha, er is ruimte binnen de exameneisen”

Het Stormink neemt deel aan het leerlab Verbinding curriculum, content en platform.

 

Wil je ook aan de slag met een verandering in je school? Bekijk dan deze tips uit de routekaart veranderaanpak of bekijk alle fases uit het veranderproces.

 

Tags: Leerlijn

Reacties2

  1. Manon oktober 21, 2017 at 9:14 am #

    Kan iemand mij in contact brengen met een biologiedocent van deze school? Wij willen ook vanuit leerdoelen gaan werken en een voorbeeld zou fijn zijn!

    • Danielle B. oktober 23, 2017 at 7:11 am #

      Beste Manon, wij gaan contact opnemen met de school. Kan je je mailadres mailen naar leerling2020@schoolinfo.nl? Hartelijke groet, Daniëlle Borkent