Gepersonaliseerd onderwijs op het Fioretti College
Leerlingen uit klas 1 en 2 van het Fioretti College Hillegom krijgen gepersonaliseerd onderwijs aangeboden. Lees verder hoe het werkt.
Gepersonaliseerd Onderwijs
Fioretti College Hillegom biedt onderwijs aan havo-onderbouw en mavo. In 2017 startten de eerste groepen met gepersonaliseerd onderwijs en inmiddels draait het programma in zes groepen: klas 1 en klas 2, zowel mavo als havo. Alhoewel er veel zelfstandig gewerkt wordt, hebben de leerlingen wel een vaste klas. De klas komt aan het begin en aan het eind van elke dag bij elkaar in de zogenoemde basisgroep.
Dagstart en dagafsluiting
’s Morgens wordt in de basisgroep het programma van de dag doorgenomen. Op vrijdag plannen de leerlingen de werkdoelen, leeractiviteiten en toetsen voor de komende week. Op de andere dagen kijkt de klas het wereldnieuws en bespreken ze dit met elkaar. Daarna gaan de leerlingen zelfstandig aan de slag met hun eigen doelen. Aan het einde van de dag komt de klas weer bij elkaar om terug te kijken op de schooldag.
Zelf plannen met de portal
Elke leerling heeft een eigen laptop waarmee hij toegang heeft tot de Learning Portal. In deze portal staan alle opdrachten en bronnen van de verschillende vakken. In het bijbehorende logboek zet de leerling zijn werkdoelen. Meestal doet hij dit al tijdens de dagstart zodat hij weet aan welke doelen hij die week moet werken.
Hulp van coach
Bij het plannen van de doelen en toetsen krijgt de leerling hulp van zijn coach. Elke week een kwartiertje, altijd op een vast tijdstip bespreken ze samen wat er gedaan moet worden om de doelen te halen. “Het coachgesprek is een van de belangrijkste pijlers van het gepersonaliseerd onderwijs,” vindt coach en docent Jörgen Hilbrands. “Zonder coachgesprek tast de leerling een beetje in het duister.”
Geen huiswerk maar “schoolwerk”
Op het Fioretti wordt niet gepraat over huiswerk, maar over schoolwerk. De leerling kan namelijk veel werk al op school doen en heeft als hij het slim plant, thuis geen werk meer te doen. Mocht dit wel zo zijn, dan kan de leerling ook gewoon thuis met zijn Learning Portal aan de slag.
Toetsen
Er worden minder toetsen gegeven dan voorheen. De docent toetst nu vooral om te kijken in hoeverre de leerling de stof al beheerst. Voor de meeste toetsen wordt dus geen cijfer, maar een formatieve beoordeling gegeven. Op deze manier kan de docent tussendoor feedback geven en heeft hij inzicht in de voortgang van de leerling. De toetsen die voor een cijfer zijn vinden altijd plaats aan het einde van een trede of thema. De leerling kiest dus zelf wanneer hij goed genoeg voorbereid is om de toets af te leggen. Zo maakt iedereen op zijn eigen tijd de toets.
Eigen tempo
Leerlingen werken op hun eigen tempo, hun eigen niveau en op de manier die het beste bij ze past. “Niet iedere leerling is hetzelfde. Iedere leerling leert anders, dus vind ik het niet meer dan normaal dat wij onderwijs aanbieden dat specifiek voor de leerling is samengesteld,” vertelt docent Gijs Zimmerman. “Leerlingen krijgen wel cijfers, maar er zijn minder cijfers dan voorheen. Leerlingen krijgen een voortgangsrapport, waar de focus nu ligt op voortgang en ontwikkeling en dus minder op cijfers alleen.”
Ouders betrekken
Omdat de ouders wel op de hoogte moeten blijven van de voortgang van hun kind vindt er drie keer per jaar een gesprek tussen coach, ouder en leerling plaats. De ouders ontvangen dan het voortgangsrapport waarop ze kunnen zien op welk niveau de leerling werkt, maar ook of de leerling ‘op tempo’ werkt, voorloopt of een achterstand heeft.
Toegang tot portal
Niet alle ouders vinden het gemakkelijk te zien waar hun kind staat. Ouders hebben daarom toegang tot de portal. “Ik kan zien hoe ver mijn dochter is en waar ze mee bezig is”, vertelt Diana. “En anders vraag ik het tijdens het COL-gesprek.”
Wat vinden leerlingen?
Leerlingen vinden het vooral leuk om met de laptop te werken, maar geven ook aan dat er best wat meer met de boeken gewerkt mag worden. “Soms is het wel te vaak met de computer”, concluderen Mik en Merle. “Er mag wel wat meer afwisseling komen in de lessen, door gebruik te maken van boeken én de laptop.” En ook het plannen blijft lastig. “Maar de vrijheid en de coachgesprekken zijn wel echte pluspunten.”
Het Fioretti College Hillegom neemt deel aan het leerlab Zo.Leer.Ik! – Schoolorganisatie.
Meer lezen over ouders betrekken
- Hoe betrek je ouders bij een verandertraject?
- Hoe krijg je driehoeksgesprekken van de grond?
- Hoe kom je tot een driehoeksgesprek?
Comments are closed.