Online aan de slag met oefeningen werkconferentie formatief evalueren

Leerling 2020 organiseert regelmatig werkconferenties met diverse thema’s waarbij docenten nieuwe vaardigheden aanleren. Met de opdrachten uit die werkconferenties kun je nu ook online aan de slag. Bekijk de opdrachten voor formatief evalueren.

Formatief evalueren

Door het toepassen van formatieve evaluatie kunnen docenten meer inzicht krijgen in de leerbehoeften en voortgang van leerlingen, zodat ze op basis daarvan hun onderwijs kunnen verbeteren. Interactie tussen de docent en de leerling in de vorm van feedback helpt leerlingen beter te leren, betere resultaten te halen en het helpt leerlingen meer eigenaarschap en motivatie te hebben. Met de presentatie en opdrachten uit de werkconferentie formatief evalueren doen docenten op verschillende niveaus kennis op over de verschillende stappen in de cyclus van formatief evalueren.

Aan de slag met formatief evalueren

De presentatie van docent Wessel Peeters geeft een goed overzicht van de verschillende fasen in de cyclus van formatief evalueren. Hierin staan ook de voorwaarden en meerwaarde van formatief evalueren. Daarnaast geeft hij een aantal concrete tips om zelf aan de slag te gaan met formatief evalueren:

  • Geef duidelijke feedback
  • Stel effectief vragen
  • Organiseer dialogen
  • Organiseer peer- en self-assessment
  • Gebruik rubrics
  • Gebruik summatieve evaluaties formatief
  • Zie een toets niet als een eindpunt

Opdrachten

De opdrachten uit de werkconferentie helpen je om verschillende aspecten van formatieve evaluatie toe te passen. Ze sluiten op elkaar aan, maar kunnen ook onafhankelijk van elkaar uitgevoerd worden. De tijdsduur per opdracht is ongeveer 1 uur.

Bekijk ook de opdrachten van de werkconferenties:

Deelnemen aan een werkconferentie

Bekijk de agenda van Leerling 2020 voor de werkconferenties.

Wil je op je eigen school of in jouw regio een werkconferentie organiseren? Mail naar leerling2020@schoolinfo.nl voor de mogelijkheden.

, ,

Comments are closed.