Pilot: zelf lesmateriaal arrangeren

Zeker weten dat je alle kerndoelen afdekt en tegelijkertijd voldoende ruimte overhouden voor de verdieping en verrijking die jij als docent zinvol vindt. In samenwerking met LessonUp en de Basisacademie loopt er op Tabor College, locatie d’Ampte een pilot die dit mogelijk maakt.

Voordelen

De lessen zijn in volle gang, maar Thijs (13) en Milan (12) uit klas 1A komen graag wat vertellen over hun ervaringen met digitale didactiek bij Nederlands. Geen boeken meer, bijna al het lesmateriaal op internet: ze zien er alleen maar voordelen van. “Je hoeft niet zo lang achter elkaar te schrijven”, vindt Milan. “En je hoeft niet elke ochtend je boeken bij elkaar te zoeken en mee te zeulen”, zegt Thijs. “Mijn vrienden hebben soms wel 29 schoolboeken”, vult Milan aan. “Wij hebben een iPad, een paar schriften en een etui.”

Onder de loep

Tabor College, locatie d’Ampte is op weg naar gepersonaliseerd leren en heeft een jaar of vijf geleden de keuze voor iPad-onderwijs gemaakt. Inmiddels werken alle leerjaren ermee en hebben de docenten het gebruik in technische zin onder de knie. Nu is het moment aangebroken om de leermiddelen onder de loep te nemen. Daarbij is het vak Nederlands koploper. Sinds het begin van het schooljaar krijgen alle eerste klassen Nederlands via LessonUp. Dat is een platform waarop uitgeverij Basisacademie een smalle leerlijn van de digitale methode Score heeft klaargezet.

LessonUp

Rating: 5 uit 5 reviews

Bekijk reviews

Smalle leerlijn

In de smalle leerlijn zijn alle kerndoelen van het referentieniveau 2S voor Nederlands afgedekt. De lessen zijn afgestemd op vmbo-kader en kunnen door de docent worden aangepast naar basis of theoretisch. Vervolgens kan de docent de leerlijn naar wens aanvullen met eigen materiaal. “Eerst voelde ik dat als een druk, nu wordt het gemakkelijker”, zegt Marjo Kuipers, een van de kartrekkers van de pilot. “Ik denk sneller: o, dat lesdoel in die klas, dat pak ik morgen zus of zo aan. Gelukkig heb ik lesdoelen.”

Gewend

Thijs en Milan uit klas 1A zijn er helemaal aan gewend: mevrouw Kuipers zet de les klaar en deelt haar scherm met de leerlingen, zij loggen in en gaan aan het werk. Het voordeel is dat ze op hun eigen tempo en niveau werken. Milan: “Als het programma ziet dat je iets verkeerd doet, moet je dat herhalen. En bij nieuwe stof mag je soms iets overslaan als je het al kunt.” Af en toe doen ze nog oefeningen op papier; dat is een fijne afwisseling. “Op de iPad gaat de spellingscontrole automatisch en dan leer je de spelling niet zo goed”, vindt Thijs.

Co-creatie

Adjunct-directeur Wytze Tesselaar ziet een opgaande lijn in de pilot en dat is volgens hem mede te danken aan de uitgever. “Door personele veranderingen was de sturing bij ons een beetje zoek. Toen heeft de uitgever gezegd: geef mij de touwtjes maar even in handen. Dat was fijn, dan ben je blij dat je in co-creatie ontwikkelt.”

Digitaal toetsen

Met hulp van de uitgever hebben de docenten gezamenlijk studiewijzers voor alle eerste klassen gemaakt. Ook hebben ze in kaart gebracht waar ze in Score welk materiaal kunnen vinden, en zijn de eerste ervaringen met digitaal toetsen opgedaan. “Dat was wel spannend”, vertelt Kuipers. “Vroeger had je kant-en-klare methodetoetsen, nu stel je zelf een toets samen uit alle opdrachten in het systeem. Maar het werkt! Het enige wat ik nog mis, is een ijkpunt dat me zekerheid geeft dat mijn toetsen op niveau zijn.”

Vertrouwen

Wat hebben Kuipers en haar collega’s in de pilot geleerd dat zij aan anderen willen meegeven? “Denk in leerdoelen”, zegt Kuipers, “dan is het veel makkelijker om zelf lessen vorm te geven. En houd het behapbaar. Kijk niet voortdurend naar alles wat moet gebeuren, maar hak het in kleinere stukjes. Begin met één klas, verdeel de taken en deel de opdrachten die je ontwikkelt.”

Omarm de chaos

En de schoolleiding? “Als je midden in zo’n verandering zit, denk je altijd: we hadden eerder moeten beginnen”, zegt Tesselaar. “Maar alles van te voren plannen past niet bij het nieuwe veranderen. Dat is meer een kwestie van de chaos omarmen. Alleen moet je wel het vertrouwen hebben dat je het kunt. Dat vertrouwen hoor ik bij mijn docenten terug. Als het ons lukt de regie te pakken, komen we uit de pilot met kwalitatief betere lessen voor het vak Nederlands. Zelf de regie pakken in plaats van slaafs de boeken volgen, daar wordt het onderwijs beter van.”

Lees ook

Bekijk de Onder de loep: LessonUp

Het Tabor College, locatie d’Ampte neemt deel aan het leerlab Digitale didactiek.

Foto: Deze klas van Tabor College, locatie d’Ampte doet mee aan de pilot LessonUp.

In 10 stappen naar een ict-applicatie voor jouw school

Hoe maak je als school een keuze voor een digitaal leerplatform, toetsapplicatie of digitaal portfolio? Op basis van de ervaringen van scholen uit de leerlabs maakte Schoolinfo een stappenplan, dat jou als school helpt om een keuze te maken.

Lees meer over arrangeren

 

 

, , , ,

Comments are closed.