Samenvoegen van lessen doe je zo

Differentiëren door middel van het samenvoegen van klassen geeft leerlingen meer vrijheid en verantwoordelijkheid en het geeft docenten de kans om van elkaar te leren en leerlingen beter te ondersteunen. Bekijk twee vormen ter inspiratie.

Vorm 1: Drie maal drie

Een willekeurige dinsdagmorgen. 3 klassen. 3 docenten. 3 vakken. Op het CSG Liudger, locatie splitting wordt de dag gezamenlijk begonnen met Nederlands, Engels en wiskunde voor de eerste klassen van de mavo. Tijdens deze ochtend zijn er drie docenten – van elk vak één – beschikbaar in drie lokalen rondom een open leercentrum. De docenten beginnen allemaal met een klas. Na de opening zijn de leerlingen vrij om te bepalen waar ze gaan zitten en met welk vak ze aan het werk gaan. Docenten zijn er voor vragen en instructie voor alle leerlingen. Leerlingen maken eerst zelf een lesplan.

Zelfstandigheid bevorderen

Marijke Beijleveldt, docent op CSG Liudger: “We zijn hiermee begonnen vanwege ons enthousiasme over het KED-model. Leerlingen werken zelfstandig aan opdrachten en ze zijn zelf verantwoordelijk voor de keuzes die zij maken. We zien dat leerlingen deze manier van werken plezierig vinden.”

Samenwerken

Het concept wordt verder aangescherpt onder andere met bepaalde structuren die leerlingen van tevoren moeten invullen. Voor docenten betekent deze werkwijze extra aandacht voor de voorbereiding, het geeft ze de kans om samen te werken met collega’s en ze zien dat leerlingen best in staat zijn eigen keuzes te maken.

Vorm 2: Co-teaching

Drie docenten van de sectie Engels van het Dendron College geven les volgens het co-teaching principe. Ze voegen telkens twee klassen en twee docenten samen in een lokaal. De leerlingen komen het lokaal binnen en pakken hun iPad. Via iTunesU kunnen zij de planning vinden van de week. Terwijl ze aan het werk zijn, kan een van de docenten uitleg geven aan de leerlingen die moeite hebben met de stof. De andere docent is dan altijd beschikbaar voor vragen van de leerlingen die aan het werk zijn.

iTunesU

Rating: 4.5 uit 2 reviews

Bekijk reviews

Ken je kracht

“Zo kunnen wij elkaar ondersteunen door taken te verdelen en van elkaar te leren”, zegt docent Loes Hanssen. Het is dan ook belangrijk dat je als docent open staat voor feedback en je goed kunt samenwerken. Ken je eigen krachten en zet deze in tijdens de lessen. Wat de een lastig vindt, daar kan de ander juist in ondersteunen. Zo leer je veel van elkaar.”

Begeleiding

Voor de leerling is het van belang dat zij verantwoordelijkheid leren nemen. Wanneer leerlingen snel afgeleid zijn, kan het zitten in groepjes lastig zijn om daadwerkelijk tot werken te komen. Loes: “Om deze reden is het voor ons als docent extra belangrijk om deze leerlingen meer begeleiding te geven. Dankzij de aanwezigheid van twee docenten is dit dan ook beter mogelijk.”

Ruimte

De ruimte waarin je lesgeeft is bij Co-teaching belangrijk. “Wij hebben nu een dubbel lokaal waar ongeveer 60 leerlingen in zitten. Door verschillende ruimtes te creëren kun je leerlingen bewust keuzes laten maken. Wil je zelfstandig werken? In tweetallen? In groepjes van vier? Wil je extra uitleg? Toch blijft het lastig om alle leerlingen daadwerkelijk deze keuze te laten maken, aangezien we nog niet genoeg ruimte hebben om de leerlingen in alle vormen te laten werken. Zorg daar dus voor.” CSG Liudger neemt deel aan het leerlab Inrichten individuele leerroutes. Dendron College neemt deel aan het leerlab Klassikale context – zuid.

, ,

Comments are closed.