Stap-voor-Stap-app – Infrastructuur

  • De SvS-app wordt gebruikt tijdens de uitvoering van vakgerichte vaardigheden. Het is van belang dat er goede dekking en wifi beschikbaar is, zowel binnen als buiten het schoolgebouw (bijvoorbeeld bij gebruik van de app bij het vak groen of op stage).
  • De lesinstructies in de SvS-app zijn voor individueel gebruik of gebruik in duo’s. Bij individuele lesinstructies is er voor iedere leerling een device beschikbaar. Als leerlingen de app in duo’s gebruiken, geef dan duidelijk aan wie wanneer het device hanteert en met welk doel.
  • Het is belangrijk dat het scherm van de tablet groot genoeg is om de lesinstructies in de SvS-app goed te zien en bedienen. In de praktijk blijkt dat een 10” scherm prima voldoet. Leerlingen vinden een beschermhoes die ook als standaard dient handig, zodat de tablet ook schuin/rechtop kan staan.
  • Een telefoon blijkt in de praktijk op school eerder een afleider dan een ondersteuner van de SvS-app te zijn. Het scherm van een telefoon is te klein om details en/of tekst goed te zien en de verleiding om tussendoor ‘even’ sociale media te checken is groot. Voor thuis kan een telefoon echter een prachtige manier zijn om verder te oefenen en resultaten te delen.
  • Zorg dat de basisinstellingen van de tablet goed staan ingesteld. Zet de ‘Standby/slaapstand’uit of op ‘Na 1 uur’. Het is voor leerlingen onhandig als de tablet tijdens het uitvoeren van een vakgerichte vaardigheid steeds ‘in slaap valt’.

Quotes

  • “Bij de start mochten de leerlingen zelf kiezen wat ze wilden maken (soep, broodje filet, broodje kip, kwarktaart) en met wie. Mogen kiezen is een sterke motivator!”
  • “Soms is een nadeel (bijvoorbeeld als de wifi het even niet doet) ook een voordeel. Dan vraag ik de leerlingen: “En, hoe gaan jullie dit samen oplossen?”