Terugblik werkconferentie Morgen gaan we differentiëren

Op het Jan Tinbergen College in Roosendaal werd op 10 november de werkconferentie ‘Morgen gaan we differentiëren’ gehouden. Zo’n 60 docenten gingen aan de slag met differentiëren in de klas. Doel van de conferentie was om praktische handvatten te geven over differentiëren in de klas die de docenten morgen in de les kunnen toepassen.

Een aantal reacties van deelnemers

“Aanwezig bij werkconferentie 'morgen gaan we differentiëren' en dat klopt! Betekent aan de bak met differentiëren op kennisniveau”.

“Veel nieuwe ideeën opgedaan die direct zijn toe te passen in de les”.

“Deze workshop plant het zaadje van formatief toetsen, de boom moet nog groeien!”

Opbouw van de middag

In rondetafelgesprekken gingen de docenten in gesprek met “docenten experts” die ervaring hebben met een vorm van differentiëren in de klas. De docenten waren volop met elkaar in gesprek en leerden van de “docenten experts” en van elkaar. De deelnemers gaven terug dat ze het fijn vonden om op een informele manier met elkaar in gesprek te zijn.

In de tweede helft van de middag volgden twee workshoprondes met de volgende thema’s:

  • Differentiëren door formatief te toetsen
  • Differentiëren in instructie
  • Differentiëren met behulp van ict, flipping the classroom
  • Differentiëren door de leerling expert te maken

In de workshops gingen de docenten aan de slag met een opdracht. Bij deze opdracht gebruikten ze hun eigen lesmateriaal zodat het geleerde ook direct in de praktijk kon worden gebruikt. De opdrachten vind je hier.

Na een broodje gingen de deelnemers met een hoop extra kennis naar huis.