Video: dagstart met de mentor

Vier dagen in de week starten de eerstejaars mavoleerlingen van Pieter Groen de dag met een mentoruur. Leerling Emma: “Het is een persoon die je vertrouwt en als er iets is kun je dit meteen in de ochtend zeggen. Ik voel me dan altijd de dag zelf weer wat beter.”

Bekijk de video over de persoonlijke begeleiding.

Persoonlijke aandacht

Pieter Groen startte dit schooljaar met de invoering van een vast mentoruur in de ochtend. Volgend schooljaar gaan ze individuele leerroutes invoeren. Door leerlingen deze persoonlijke aandacht te bieden hoopt de school de motivatie van de leerlingen te vergroten.

Het mentoruur

Tijdens elk eerste uur (behalve op vrijdag) hebben alle eersteklas mavoleerlingen een mentoruur bij hun vaste mentor. Tijdens dit uur wordt de dag- en weekplanning besproken en maken ze opdrachten waarbij ze naar zichzelf leren kijken, doelen opstellen en nadenken over waar ze goed in zijn. Dit gebeurt klassikaal, maar ook in één- op één-gesprekken met de mentor.

Vertrouwensrelatie

Doordat de mentor de leerling zo veel ziet, wordt er makkelijker een vertrouwensrelatie opgebouwd. Met de mentor bespreekt de leerling zijn cijfers, hoe het op school gaat en ook wat er thuis speelt. Mentor Hanna Grobbe: “Ik heb als docent meer rust om gesprekken aan te gaan met de leerlingen en daardoor worden de leerlingen ook meer gezien.”

Leerstofplanner

Naast coaching is de school ook bezig met het ontwikkelen van individuele leerroutes met behulp van een leerstofplanner voor de drie kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. Hiermee kan de leerling op zijn eigen niveau en tempo met de leerstof aan de slag. Het doel is tweeledig; goede leerlingen kunnen hun tempo verhogen, én de docent heeft meer tijd in zijn les om de leerling te helpen die wat extra aandacht nodig heeft. Vanaf september 2018 wordt gestart met de invoering.

Invoering

Aan de invoering van de persoonlijke begeleiding ging een lange voorbereiding vooraf. Diverse scholen werden bezocht om te kijken welke vorm van persoonlijke begeleiding aansloot bij het Pieter Groen. Hierdoor werden collega’s ook bewust van het nut van de invoering van mentoruren en coaching. Vervolgens werden docenten opgeleid als coach, de ouders op de hoogte gebracht en werd het rooster aangepast. Docent Maikel Mesman:
“Je kunt beter een jaar later goed beginnen, dan dat je dingen gehaast in gaat voeren. Neem vooral de tijd.”

Pieter Groen neemt deel aan het leerlab Leerling eigenaar leerproces.

Fotobijschrift: Leerlingen van het Pieter Groen werken met een persoonlijke leerroute.

Lees ook

 

,

Comments are closed.