
Video: Een tool om te werken met leerdoelen
Het Alkwin Kollege ontwikkelde zelf een digitale tool, waarmee docenten en leerlingen kunnen werken met leerdoelen. Hoe werkt de tool? Bekijk de video.
.
Leerdoelgestuurd onderwijs
Het Alkwin Kollege startte vorig jaar met leerdoelgestuurd onderwijs. In de werkgroep Onderwijs Nieuwe Stijl denken docenten na over hoe ze het werken met leerdoelen kunnen inrichten. Muziekdocent Gonda: “Ik heb hierdoor veel meer plezier in mijn vak en zie ook veel meer plezier bij de leerlingen. Het is minder ‘waarom moeten we dit doen?’ De vragen die ik nu krijg gaan echt over de opdrachten.”
In één oogopslag
Maar hoe krijg je als docent inzicht in hoe leerlingen ervoor staan voor elk leerdoel? Met de GPL-tool (GePersonaliseerd Leren-tool) geven leerlingen zelf aan in hoeverre ze elk leerdoel beheersen. De docent ziet zo in één oogopslag per leerdoel hoe de klas ervoor staat en hoe zij/hij de leerlingen het beste kan helpen. LO-docent Michiel Bleys: “Als slechts enkele leerlingen een leerdoel niet beheersen, dan geef ik hen individuele begeleiding. Maar als ik zie dat bijna de hele klas het niet begrijpt, dan kies ik voor een extra klassikale uitleg.”
Hoe de tool werkt
De tool heeft een docent-kant en een leerling-kant. Aan de docent-kant formuleert de docent zijn leerdoelen voor de leerlingen. Vervolgens krijgen de leerlingen die doelen te zien op hun device. Leerling Nikkie: “Je vinkt met kleurtjes aan hoe ver je bent met elk doel. Rood is dat je het helemaal niet begrijpt, bij oranje begrijp je het een beetje, bij groen begrijp je het goed en blauw is dat je het andere leerlingen ook kan uitleggen.”
Peer-feedback
De tool biedt ook de mogelijkheid om peer-feedback op te zetten, door leerlingen die een leerdoel goed beheersen te koppelen aan leerlingen die de stof nog niet begrijpen. Ron: “Een oranje vakje betekent ‘ik heb een vraag over dit leerdoel’, terwijl blauw staat voor ‘ik kan het uitleggen aan iemand anders’. Als docent heb je dus meteen een overzicht van welke leerlingen elkaar verder kunnen helpen.” Leerlingen die oranje aanvinken, zien zelf ook bij welke leerlingen ze terecht kunnen voor uitleg over het leerdoel.
In gesprek over leerdoelen
Ict-coördinator Ron van der Sluis ziet veel enthousiasme over de tool bij docenten. “We zijn klein begonnen met de sectie economie in één jaarlaag, maar kregen steeds meer vragen van collega’s die ook met de tool wilden werken. Door die olievlekwerking ontstond er ook steeds meer ruimte om in gesprek te gaan over leerdoelen.”LO-docent Michiel Bleys ziet dit ook echt als de meerwaarde van de tool: “Gebruik de tool niet als tool, maar gebruik hem om het gesprek aan te gaan met de leerling”.
Van Google Spreadsheet naar systeem
Ron heeft de GPL-tool zelf gebouwd, samen met enkele enthousiaste collega’s. Het begon als een eenvoudige Google Spreadsheet. Inmiddels is het uitgegroeid tot een zelfstandig draaiend systeem, dat aansluit op de werkwijze in de klas. De drempel voor docenten om zelf aan de slag te gaan met leerdoelen is daardoor heel laag. Ron: “Ik heb er veel eigen tijd in gestopt, maar die tijdsinvestering was het absoluut waard. Met het succes van de tool heeft leerdoelgestuurd onderwijs op het Alkwin Kollege een grote vlucht genomen, verspreid over alle jaarlagen van de school.”
Toekomst
De komende tijd breidt het Alkwin Kollege de tool verder uit. Ron: “We krijgen vaak de vraag of het mogelijk is de ontwikkeling van leerlingen in de tijd te laten zien. Dit zijn we er nu in aan het bouwen.” Daarnaast worden docenten getraind in het formuleren van leerdoelen.
Het Alkwin Kollege neemt deel aan het leerlab Differentiatie in leerroutes.
Meer over leerdoelen
- Verrijk je lessen, zet je curriculum op dieet
- Praktijkvoorbeeld ontwikkeltijd: analyseren van leerdoelen
- Zelf aan de slag met leerdoelen? Meld je aan voor de challenge
In 10 stappen naar een ict-applicatie voor jouw school
Hoe maak je als school een keuze voor een digitaal leerplatform, toetsapplicatie of digitaal portfolio? Op basis van de ervaringen van scholen uit de leerlabs maakte Schoolinfo een stappenplan, dat jou als school helpt om een keuze te maken.

Comments are closed.