Video: keuzewerktijd indelen

Op Het Lyceum Vos mogen leerlingen keuzewerktijduren indelen. Elke week tijdens het planuur komt de klas bij elkaar om de komende week te bespreken. Bekijk de video waarin leerling Sophia en haar coach Daniëlle de Jong uitleggen hoe dit in zijn werk gaat.

Keuzewerktijd indelen

Het Lyceum Vos in Vlaardingen biedt onderwijs op gymnasium, atheneum, havo en Tweetalig Onderwijs. Leerlingen in klas 1 tot en met 3 krijgen les binnen de route gepersonaliseerd leren. Zo kiezen leerlingen een deel van hun lesrooster zelf, vaak met behulp van een coach. Een aantal uren in het rooster staat vast (de instructie-uren), maar de keuzewerktijduren plant de leerling zelf. Zo kiest de leerling bijvoorbeeld voor een extra uur Engels of wiskunde; een vak waar hij meer moeite mee heeft, of ter voorbereiding op een toets.

Laptop

Alle leerlingen werken op een laptop waarmee ze overal kunnen inloggen in het systeem. In het programma CUP plant de leerling zijn keuzewerktijd-uren in. In Magister staan alle leerdoelen per vak. Tijdens het inschrijven vult de leerling ook in aan welk leerdoel ze elk uur gaan werken. Zo weet de docent voorafgaand aan de les waar de leerlingen mee bezig zijn en kan hij zich voorbereiden op deze lesstof.

Logboek

Om de eigen planning bij te houden wordt gewerkt met een papieren logboek waarin de leerling zijn weektaken bijhoudt. In het klassikale planuur vult de leerling het logboek in voor de komende week. De leerling vult in wat ze deze week gaan leren, en wat ze daarvoor deze week gaan doen. “Dat is handig”, zegt leerling Sophia. “Als je in een les zit en je weet niet meer wat je moet doen, dan pak je gewoon het logboek erbij en dan weet je het weer.”

Coach

Op het Lyceum Vos wordt onderscheid gemaakt tussen coach en mentor. Docent Daniëlle geeft wiskunde en is mentor van een klas. Daarnaast is ze coach van een aantal leerlingen uit haar mentorklas, waarmee ze wekelijks een coachgesprek voert. “In het coachgesprek bespreken we voornamelijk hoe het afgelopen week is gegaan, en wat de doelen zijn voor de komende week en wat de leerling gaat doen om die doelen daadwerkelijk te behalen”, vertelt Daniëlle. Sophia legt uit: “De coach helpt bijvoorbeeld als een vak niet zo goed gaat, ze zegt dan hoe het beter kan en hoe je beter kunt leren, en dat is heel fijn.”

Het Lyceum Vos neemt deel aan het leerlab Zo.Leer.Ik! – Schoolorganisatie.

Meer lezen

, , ,

Comments are closed.