Video: leerlingen over de ‘Persoonlijk leren’-klas

Op het Stormink in Deventer kunnen leerlingen in de brugklas kiezen voor een speciale ‘Persoonlijk Leren’-klas waarin ze een grote mate van zelfstandigheid hebben en zelf kunnen kiezen hoe ze willen leren. In deze video vertellen leerlingen hoe dat bevalt.

Leren op je eigen manier

Een groep docenten van het Stormink startte begin dit schooljaar de Persoonlijk Leren-klas met als doel meer recht te doen aan de verschillen tussen leerlingen. In deze klas hebben de leerlingen bij de vakken Nederlands, wiskunde, biologie, geschiedenis en techniek veel keuzevrijheid. Zo kunnen ze bijvoorbeeld aan het begin van de les kiezen tussen uitleg van de docent of uitleg door middel van een filmpje dat de docent klaar heeft gezet op de ELO. Ook is er keuzevrijheid in hoe ze met een opdracht aan de slag gaan. Soms zijn er meerdere opdrachten rond één thema waar ze uit mogen kiezen, soms is er ook keuze in hoe de leerlingen hun opdracht kunnen afronden. Een presentatie, een filmpje of een werkstuk bijvoorbeeld. Zo leren de leerlingen op hun eigen manier en zo mogelijk ook op hun eigen niveau.

Leerroutes

De docenten van de vijf vakken hebben leerdoelen geformuleerd voor het eerste leerjaar en leermaterialen erbij gezocht of ontwikkeld. Daarbij hebben ze rekening gehouden met de verschillende manieren van leren en interesses van leerlingen. Alle leerlingen in deze klas hebben de beschikking over een laptop. Door het gebruik van de elektronische leeromgeving itslearning weten leerlingen precies wat ze moeten of kunnen doen en wanneer. Het platform is de wegwijzer voor leerlingen: van hieruit volgen leerlingen hun leerroute en wordt verwezen naar de leermaterialen. In itslearning is het mogelijk om de geformuleerde leerdoelen te koppelen aan leermaterialen en op deze wijze leerdoelen inzichtelijk te maken voor leerlingen.

Itslearning

Rating: 4 uit 4 reviews

Bekijk reviews

Differentiëren

Coördinator Femke Loos: “In het begin probeerden we binnen het niveau te zoeken naar differentiatie. Omdat het lesmateriaal vaak toegespitst is op één bepaald niveau betekende het dat we zelf heel veel verschillende opdrachten aan het maken waren. Nu differentiëren we buiten de niveaus, dat is veel makkelijker. Dus een mavo-leerling, kan havo-stof maken.” Door al deze keuzevrijheid werken de leerlingen behoorlijk zelfstandig en hebben ze zelf de regie. Femke: “Dat ging niet vanzelf. Docenten vonden het lastig om los te laten en leerlingen waren soms onzeker of ze het wel goed deden. Het duurde dan ook wel even voordat docenten en leerlingen ‘ingewerkt’ waren. Nu kunnen de vruchten worden geplukt. De motivatie van de leerlingen groeide echt gedurende het schooljaar.”

Docenten hebben zelf ook keuzevrijheid

Hoe er gedifferentieerd wordt, verschilt per vak. Femke: “We vonden het belangrijk dat ook de docenten keuze hadden in hoe ze omgaan met gepersonaliseerd leren. Niet iedereen hoeft op dezelfde manier te differentiëren, zolang docenten maar tegemoetkomen aan de verschillen tussen leerlingen.”

Hoe nu verder?

De leerlingen die zijn begonnen met het persoonlijk leren gaan ook volgend schooljaar hiermee verder in de tweede klas. Ook komen er weer nieuwe Persoonlijk Leren-brugklassen.

Gouden tips

  • Wees niet bang om leerdoelen te schrappen.
  • Gebruik, evalueer en stel leerroutes en bijbehorende content bij.
  • Durf te vragen; ook aan elo-leveranciers en uitgevers.

Wil je weten welke vragen en antwoorden er leven over Differentiëren bij andere docenten? Ga naar Edualdo.nl.

Het Stormink neemt deel aan het leerlab Verbinding curriculum, content en platform.

In 10 stappen naar een ict-applicatie voor jouw school

Hoe maak je als school een keuze voor een digitaal leerplatform, toetsapplicatie of digitaal portfolio? Op basis van de ervaringen van scholen uit de leerlabs maakte Schoolinfo een stappenplan, dat jou als school helpt om een keuze te maken.

, , ,

Comments are closed.