Wiskunde op afstand dankzij Padlet

Trevianum heeft enkele topsportleerlingen die regelmatig lessen missen. Om te voorkomen dat ze achterstand oplopen zet de school naast bijwerkmomenten en extra bijlessen de tool Padlet in. Hoe werkt dat?

Aanleiding

Het initiatief voor het gebruik van de tool Padlet kwam van stagiaire wiskunde Cloë Notten. Cloë: “Docenten wiskunde vonden het lastig om deze leerlingen te begeleiden, omdat zij veel afwezig zijn en er geen digitale tool was om deze leerlingen te ondersteunen. Daarom was mijn uitgangspunt het vinden van een digitaal communicatiemiddel dat zowel voor de docent als leerling winst zou opleveren.”

Gebruiksvriendelijk

Cloës keuze viel op Padlet omdat deze tool heel gebruiksvriendelijk is zowel voor de docent als leerling. Cloë: “Met het online prikbord Padlet kunnen leerlingen op ieder moment vragen stellen. Deze vragen worden beantwoord door een docent.” Cloë is Padlet gaan testen voor wiskunde met drie docenten uit haar sectie en een klein groepje leerlingen uit verschillende leerjaren en van verschillende niveaus. Cloë: “Vooraf heb ik een handleiding voor docenten gemaakt, zodat ze er makkelijk mee aan de slag kunnen.”

Bekijk ook de kickstarter Padlet.

Forum

Alle leerlingen kunnen de vragen en antwoorden van elkaar op het forum zien en erop reageren. Zo leer je van elkaar en kun je kennis en vragen uitwisselen. Naast vragen kunnen er afbeeldingen, teksten, filmpjes, liedjes en url’s geplaatst worden die ook voor iedereen zichtbaar zijn.

Voordeel

Het voordeel van Padlet is dat je op elk moment, vanaf elke plek snel een vraag kunt stellen aan een docent. Doordat leerlingen gelijk een antwoord krijgen, kunnen ze door met hun schoolwerk en lopen ze geen achterstand op. Zo stelt Padlet topsportleerlingen in staat om plaats- en tijdonafhankelijk te werken. Cloë: “Dankzij de app krijg ik een melding op mijn telefoon als een leerling een vraagt stelt. Zo kan ik waar ik ook ben, snel en efficiënt antwoord geven.”

Beoordeel Padlet bij de product reviews.

Leerproces

Zowel de docenten als leerlingen die met Padlet werken, zijn erg tevreden. De docenten zijn minder tijd kwijt aan de begeleiding en leerlingen worden beter en sneller geholpen. LOOT- coördinator Jan Deuss: “Doordat leerlingen snel een reactie krijgen, voelen ze zich serieus genomen. Wel is het stellen van de juiste vraag soms lastig.” Cloë vult aan: “Ik vind het mooi om te zien dat leerlingen steeds assertiever worden, beter gaan nadenken over hun vragen en daardoor bewuster bezig zijn met de stof.”

Afspraak is afspraak

Leerling Ruth: “Voorheen begreep ik de theorie voor wiskunde niet altijd even goed, omdat ik alleen in de lesuren vragen kon stellen en er dan niet altijd was. Het is fijn dat ik nu vragen kan achterlaten op de site, die dan door een docent worden beantwoord.”

Onderzoek

Tijdens het onderzoek is gebruik gemaakt van verschillende methoden om de meningen en ervaringen met begeleiding op afstand te meten. Voor en na het gebruik van de tool zijn er enquêtes met open vragen bij leerlingen en interviews bij docenten afgenomen. Cloë: “Als voornaamste pluspunten werden achteraf genoemd: ‘tijdswinst’, ‘snel antwoord’, ‘altijd een vraag kunnen stellen’ en ‘effectiever werken’. Als beperking werd ‘non-verbale communicatie’ genoemd.”

Verlegen

Leerling Gioja: “Het is fijn dat ik dankzij Padlet ook thuis vragen kan stellen aan een docent. Daardoor begrijp ik de stof beter. Omdat ik vrij verlegen ben, is deze manier van vragen stellen ideaal voor mij!”

Tijdswinst

Jan: “Ik zie veel voordelen in deze manier van werken. Het levert in twee opzichten tijdswinst op: je hoeft elkaar niet fysiek op te zoeken en een leerling die ergens tegenaan loopt kan vrijwel meteen een vraag stellen. Het nadeel is alleen dat docenten vrijwel de hele dag les geven en op die momenten dus geen vragen kunnen beantwoorden.”

Hoe nu verder?

Cloë: “Hoewel wij klein zijn gestart, zou je dit makkelijk kunnen uitbreiden naar andere vakken en meer leerlingen.” Coördinator Jan vult aan: “Voor Engels gaan een aantal leerlingen ook met Padlet werken.”

Tips van Trevianum

– Probeer de responstijd zo kort mogelijk te houden als de leerlingen nog met de stof bezig zijn.

–  Geef het de tijd. Het duurt even voordat leerlingen serieuze vragen gaan stellen.

– Houd als docent toezicht op het forum om te bewaken dat het gebruikt wordt waarvoor het bedoeld is.

Trevianum neemt deel aan het leerlab LOOT – (Digitale) content.

Meer lezen

 

Wil je ook evalueren over een verandering in je school? Bekijk dan deze tips uit de routekaart veranderaanpak of bekijk alle fases uit het veranderproces.

Tags: Coaching, Devices

,

Comments are closed.