Zo maak je een rubric – stappenplan

Een rubric geeft inzicht in de stappen die een leerling moet nemen om een volgend niveau van een vaardigheid te bereiken. Wil je zelf aan de slag met het ontwerpen van een rubric? Volg dan dit heldere stappenplan.

Leeg template

Het stappenplan helpt docenten om zelf een rubric te ontwerpen en in hun onderwijs in te zetten. In vier stappen wordt beschreven hoe je tot een rubric komt. Wil je zelf een rubric maken? Hier vind je een leeg template waarmee je van start kunt.

Lees ook de tips

Daarnaast worden er in het stappenplan belangrijke tips gegeven zoals het betrekken van leerlingen bij het ontwerp, zodat zij medeontwerper van hun leerproces worden. Formuleer in leerlingentaal en omschrijf de niveaus positief. Lees hier meer over waarom je rubrics kunt gebruiken bij de ontwikkeling van vaardigheden. Dit resultaat komt uit het leerlab 21e eeuwse vaardigheden.

Rubrics vertalen naar je eigen school

Elke school heeft een andere taal. Daarom is het belangrijk om de rubrics aan te passen naar je eigen school. Op deze website laat het Arte College zien hoe zij dit hebben aangepakt. Voor elk van de vijf Arte-vaardigheden is een passende rubric gemaakt. Deze en andere rubrics kun je terugvinden in het overzicht van de rubrics van de 21e eeuwse vaardigheden.

Meer lezen over rubrics

, , , ,

Comments are closed.