Zo maak je in teamverband betere lessen

Wiskundeleraren van het Wolfert Lyceum vonden een effectieve manier om gezamenlijk de inhoud van hun lessen te verbeteren en hun didactische kennis te verdiepen.

Nieuwe werkvormen

Sinds het schooljaar 2017-2018 werkt de sectie wiskunde van het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek met Lesson Study. “Dit is een supermooie methode om snel meer van je les te maken”, vertelt docent en initiatiefnemer Taco den Boer. “In zes bijeenkomsten ontwikkel je samen met je team een nieuwe werkvorm op basis van een gemeenschappelijk doel. Vervolgens past een van de leraren deze toe in de klas, terwijl de andere leraren de leerlingen observeren. De les wordt vervolgens geëvalueerd en gezamenlijk aangepast.”

Snel en effectief

Zowel de lesmethodes als de ontwikkeling van de leraar blijven door Lesson Study makkelijk up-to-date, zegt Taco. “Als leraar bereid je sneller en effectiever je les voor en ben je continu bezig met vernieuwing. Leerlingen kunnen zelf invloed uitoefenen op de werkvormen, omdat hun reactie leidend is.” De van oorsprong Japanse methode wordt al jaren in de Verenigde Staten ingezet. Door een artikel hierover raakten Taco en een collega geïnspireerd. “We hebben de methode vernederlandst en met succes geïntegreerd in onze sectie.”

Contact met leerlingen

De kracht van de methode zit in de observatiefase, waarin leraren aandacht hebben voor de reactie van een klas op hun kersverse les. Hoewel de sectie dacht dat de aanwezigheid van een heel lerarenteam in de les spanning zou opleveren, zorgt het er juist voor dat leerlingen meer contact zoeken. Taco: “Als er iets aan de les schort, dan hoor je dat direct.”

Teamleren

Een van de grote voordelen van Lesson Study vindt Taco het werken in teamverband. “Gedachten delen met collega’s is heel inspirerend. Je leert van elkaar en gaat elkaar inhoudelijk steeds makkelijker vinden. We zijn praktisch en effectief bezig en kijken samen naar wat wel en niet werkt. Daarnaast word je gedwongen om je lessen te vernieuwen. Waar lesvoorbereidingen er door werkdruk eerder soms bij inschoten, stimuleer je elkaar en jezelf nu om te blijven ontwikkelen.”

Differentiatie

Het creëren van nieuwe werkvormen en vormen van instructie levert ook betere leeropbrengsten op. “Ik ben meer bezig met tijdsbewaking dan met lesgeven. De lessen zijn praktischer ingestoken, leerlingen hoeven minder te luisteren,” vertelt Taco. “Leerlingen kunnen zich na een korte introductie op eigen tempo in een opdracht verdiepen. Door die differentiatie lijken ze de lesstof veel beter te begrijpen.”

Stabiel rooster

Het toepassen van Lesson Study vergt wel veel van de organisatiestructuur. Leraren moeten zeven weken lang tijd kunnen reserveren in elkaars agenda. Een stabiel rooster is daarom noodzakelijk. Ook is het fijn om met een groot (denk aan vijf personen) en divers team te werken: gevarieerde input zorgt voor betere lessen. Die variatie krijg je bijvoorbeeld door er leraren van zowel boven- als onderbouw bij te betrekken. Ook beginnende leraren zijn erg welkom. Taco: “Waar zij zorgen voor frisse ideeën, heeft een senior meer kennis van bijvoorbeeld klassenmanagement.”

Gewoon doen

Wanneer een team grotendeels voldoet aan deze voorwaarden, raadt Taco Lesson Study zeker aan. In het nieuwe schooljaar gaat hij zelf begeleiding bieden aan andere secties bij hem op school. “Ik start met de grotere teams, zoals die van Engels en Nederlands. Je moet een groepje kunnen vormen van leraren die geen weerstand hebben. Is dat er? Dan is het een kwestie van beren aan de kant schuiven en op weg gaan!”

Bekijk de organisatiestructuur.

Meer lezen

Wil je een verandering in je school doorontwikkelen? Bekijk dan deze tips uit de routekaart veranderaanpak of bekijk alle fases uit het veranderproces.

 

 

 

, , ,

Comments are closed.